Επιβραδύνθηκε σε 5,2% από 7,3% η ανάπτυξη στην Τουρκία

Επιβραδύνθηκε σε 5,2% από 7,3% η ανάπτυξη στην Τουρκία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη επιβράδυνση υπέστη η τουρκική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2018, καθώς η πολύ μεγάλη υποτίμηση της λίρας και η φυγή κεφαλαίων περιόρισαν την ανάπτυξη στο 5,2%, από ρυθμό 7,3% το πρώτο τρίμηνο. Οικονομολόγοι προβλέπουν τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και επιβράδυνση της ανάπτυξης για το σύνολο του έτους στο 3,3% από 7,4% το 2017.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε χθες για «οικονομική επανεξισορρόπηση» και παραδέχθηκε πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο το τρίτο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας βασίστηκε κυρίως στην εσωτερική ζήτηση, παρά τη μικρή υποχώρηση της κατανάλωσης και την πτώση των επενδύσεων. Η τουρκική κρίση έχει αρχίσει από τα τέλη της άνοιξης, με τον Ερντογάν να διακηρύττει τον Μάιο πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν «πηγή όλων των δεινών», την ώρα που διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ (και οίκοι αξιολόγησης) προειδοποιούσαν πως δεν είναι διατηρήσιμος τόσο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Η κρίση αναζωπυρώθηκε στις 13 Αυγούστου, με αφορμή τη φυλάκιση Αμερικανού πάστορα, με την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου και την τουρκική λίρα να υποχωρεί κατά 17% έναντι του δολαρίου. Είχε ήδη φανεί από την άνοιξη πως η τουρκική κεντρική τράπεζα αδυνατεί να ελέγξει τον πληθωρισμό (εξαιτίας της αντίθεσης του Ερντογάν στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού) που τον Αύγουστο καταγράφηκε στο 17,9%, ενώ στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να τον διατηρήσει στο 5%. Το αποτέλεσμα είναι η τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει κατά 41% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018, επιβαρύνοντας πολύ την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάριο.

Η θετική πλευρά της εξασθένισης της λίρας είναι πως οδηγεί σε μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ο Αλμπαϊράκ δήλωσε χθες πως η ζήτηση για εισαγωγές θα περιοριστεί και άλλο μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε χθες πως η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει την οικονομία μεσοπρόθεσμα σε πιο υγιή ρυθμό ανάπτυξης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η τουρκική οικονομία είχε υπερθερμανθεί. Η τουρκική λίρα υποχωρούσε χθες κατά 0,71% στις 6,44 λίρες ανά δολάριο.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πως η οικονομία θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, ενώ ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «τεχνική» ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικά ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μεταξύ οικονομολόγων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3,4%, ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στο 19,61% στο τέλος του 2018.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη 3,3%. Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε ανακοινωθεί πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο είχε αυξηθεί στο 17,9%, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αυξήσει την Πέμπτη τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ενδεχόμενη μη αύξηση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή