Επενδυτές της VW διεκδικούν αποζημιώσεις 9,2 δισ. ευρώ

Επενδυτές της VW διεκδικούν αποζημιώσεις 9,2 δισ. ευρώ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ ζητούν από τη Volkswagen οι επενδυτές της, εξαιτίας του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων (Ντίζελγκεϊτ) και του αρνητικού αντικτύπου στη μετοχή της. Η δίκη ξεκίνησε χθες στο Μπράουνσβαϊχ της Γερμανίας και αναμένεται να κρατήσει αρκετό καιρό. Χίλιοι εξακόσιοι εβδομήντα είναι οι ενάγοντες, αν και οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι κατηγορίες που εκείνοι έχουν στοιχειοθετήσει. Βάσει του γερμανικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, υπάρχουν περιορισμοί.

Το σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ ξέσπασε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) γνωστοποίησε ότι η VW την εξαπατούσε ως προς τα επίπεδα εκπομπών ρύπων από τα ντιζελοκίνητα οχήματά της. Μέσα στις επόμενες ημέρες η τιμή της μετοχής της VW καταβαραθρώθηκε, υποχωρώντας 37%. Οι επενδυτές διατείνονται ότι, εάν τους είχε ενημερώσει νωρίτερα η εταιρεία για τα προβλήματα που είχε με την παραπλάνηση των Αρχών, θα είχαν δράσει ανάλογα. Είτε θα είχαν πουλήσει τις μετοχές της έγκαιρα είτε δεν θα είχαν αγοράσει επιπλέον. «Πιστεύουμε πως η VW όφειλε να μας έχει ειδοποιήσει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2008 ότι δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει τεχνολογία που να ανταποκρίνεται νομότυπα στις αμερικανικές προδιαγραφές», αναφέρει ο Αντρέας Τιλπ, ένας εκ των δικηγόρων των εναγόντων.

Λόγω της αδυναμίας της αυτής, η Volksewagen έλαβε την απόφαση να τοποθετήσει «έξυπνο» λογισμικό στα ντιζελοκίνητα οχήματά της το διάστημα 2005-2007. Το λογισμικό έδειχνε κατά τη διάρκεια των επίσημων ελέγχων πως το αυτοκίνητο εξέπεμπε τους νόμιμους ρύπους. Αντιθέτως, εν κινήσει οι ρύποι υπερέβαιναν τα όρια. Οι εργαζόμενοι της VW ήξεραν ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική από τις αρχές του 2014, αλλά πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια για να το μάθουν οι επενδυτές. Η VW, πάντως, ισχυρίζεται πως δεν έδρασε νωρίτερα, γιατί βρισκόταν σε συνομιλίες με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ώστε να επέλθει διακανονισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή