24ωρη απεργία πιλότων της Ryanair στη Γερμανία

24ωρη απεργία πιλότων της Ryanair στη Γερμανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός αριθμός πτήσεων της Ryanair από και προς τη Γερμανία αναμένεται να ακυρωθεί σήμερα, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των πιλότων και των αεροσυνοδών, οι οποίοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση συνθηκών εργασίας. Η διοίκηση του ιρλανδικού αερομεταφορέα ανέφερε ότι θα ακυρωθεί σχεδόν το ένα τρίτο των πτήσεων και πλέον, κάτι που μεταφράζεται σε 150 επί συνόλου 400 πτήσεων από και προς τη χώρα. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία σε απειλητικό ύφος προειδοποίησε το προσωπικό της ότι εάν συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, θα γίνουν απολύσεις. «Μόνο κακό μπορούν να κάνουν αυτές οι απεργίες στις δραστηριότητες της Ryanair στη Γερμανία», δήλωσε ο Κένι Τζέικομπς, γενικός διευθυντής προώθησης της Ryanair.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι 400 πιλότων και 1.000 αεροσυνοδών επισημαίνουν πως, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαπραγματεύσεις, τα αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επιπροσθέτως, τονίζουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες πρόσφατα υπέγραψε η αεροπορική εταιρεία με τα συνδικάτα στην Ιταλία και την Ιρλανδία, δεν αποτελούν δεδικασμένο. Τα δικά τους αιτήματα για τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας, όπως διευκρίνισαν, δεν καλύπτονται από τις ιταλικές και ιρλανδικές συμβάσεις. «Είναι απαράδεκτο ένα σωματείο που εκπροσωπεί τους Γερμανούς πιλότους, με αποδοχές έως και 190.000 ευρώ τον χρόνο, να απειλεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό πάμπολλων επιβατών και μάλιστα χωρίς να τους έχει ειδοποιήσει έγκαιρα», τόνισε ο Κένι Τζέικομπς. Η Ryanair θα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ταλαιπωρία για τους επιβάτες, οι οποίοι είτε θα αποζημιωθούν είτε θα μεταφερθούν σε εναλλακτικά δρομολόγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τα Χριστούγεννα η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μαζικών απεργιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τότε ο αμφιλεγόμενος και εκκεντρικός ιδρυτής της Ryanair και διευθύνων σύμβουλός της Μάικλ Ο’ Λίρι, πρώτη φορά στην 33χρονη ιστορία της εταιρείας, αναγνώρισε το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στους εργαζομένους του – και επιτέλους η Ryanair έγινε μiα σύγχρονη επιχείρηση. Εκτοτε, βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους ανά χώρα εργαζομένους της.

Τον Ιούλιο οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι οργάνωσαν την πρώτη ταυτόχρονη απεργία σε πέντε χώρες όπου έχει δραστηριότητα η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία. Σε σύνολο 2.400 πτήσεων ακυρώθηκαν οι τετρακόσιες εξαιτίας της απεργίας. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ryanair, αναμένεται νέο κύμα συντονισμένων απεργιών σε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Τέλος, αναφέρεται ότι η Ryanair έχει χαμηλότερο κόστος ανά επιβάτη από τις ανταγωνίστριές της, ενώ αναμένει κέρδη σχεδόν 1,25 δισ. ευρώ φέτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή