ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

mikri-anodos-stis-eyropaikes-agores-2272395

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ωθούμενοι από τα προχθεσινά κέρδη της Wall Street. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε χθες κατά 0,5%, ενώ οι δείκτες Dax στη Φρανκφούρτη και FTSE Mib στο Μιλάνο έκλεισαν με άνοδο 0,52%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 παρουσίασε κέρδη 0,55%. Η στερλίνα έφθασε το 1,303 δολάρια από το 1,292 δολάρια μια ημέρα πριν, ύστερα από δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει να διατηρήσει δεσμούς με τη Βρετανία μετά το Brexit. Ξεχώρισε η μετοχή της βελγο-ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Galapagos. Aναρριχήθηκε 16%, αφού ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο με την Gilead Sciences για την κυκλοφορία νέου φαρμάκου για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν πτώση 0,06% και 0,11%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο ύστερα από τη δημοσιοποίηση της Μπεζ Βίβλου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία επικεντρώνεται στην κατάσταση της οικονομίας. Εκεί, η Fed τονίζει πως είναι ακόμη μετριοπαθείς οι επιπτώσεις των δασμών που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, συμπληρώνει, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ματαιώσει επενδύσεις λόγω των εντάσεων που επικρατούν στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Στις περισσότερες από τις 12 περιφέρειες της Fed παρατηρείται «ανησυχία και αβεβαιότητα για τις εμπορικές εντάσεις – ιδιαίτερα αλλά όχι μόνον στον μεταποιητικό κλάδο», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επειδή δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου. Η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, προσεγγίζοντας το υψηλό τετραετίας. Οι επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, στενά την αύξηση της ζήτησης βενζίνης όσο ο τυφώνας «Φλόρενς», κατηγορίας 4, προσεγγίζει την Καρολίνα. Πιέσεις ασκούνται, τέλος, από την επικείμενη επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, αφού η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,83% στα 70,52 δολάρια το βαρέλι.