ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Αποκλειστικά σε τουρκικές λίρες οι πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων

Ερντογάν: Αποκλειστικά σε τουρκικές λίρες οι πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε πως οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων πρέπει να γίνονται αποκλειστικά στο τουρκικό νόμισμα, τη λίρα, βάζοντας τέλος σε συναλλαγές που συνάπτονταν σε συνάλλαγμα.

Η απόφαση του πρόεδρου της γείτονος , η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, θεωρείται ένα νέο βήμα για την στήριξη του τουρκικού νομίσματος που συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Ειδικότερα, προβλέπεται πως οι υφιστάμενες συμφωνίες σε συνάλλαγμα οφείλουν να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες σε διάστημα 30 ημερών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακίνητης περιουσίας σε ξένο νόμισμα είναι κοινός τόπος στην Τουρκία, ιδιαιτέρως στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Ερντογάν: Αποκλειστικά σε τουρκικές λίρες οι πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων-1

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στην τουρκική νομισματική πολιτική, αλλά και εξαιτίας της διπλωματικής απόστασης που έχει προκύψει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. 

Η τελευταία κίνηση του Τούρκου προέδρου προηγήθηκε της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα, όπου αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν τη λίρα. Η απόφαση επί του επιτοκίου αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το επιτόκιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 225 – 725 μονάδες βάσης. 

 Η απόφαση για τις συναλλαγές περιελάμβανε επίσης συμβάσεις για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες, ενώ όπως υπογραμμίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να συμφωνούνται σε ξένο νόμισμα  αλλοδαπά ή να αναπροσαρμόζονται σε ξένο νόμισμα.