Η ιταλική κυβέρνηση μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και… Συμφώνου Σταθερότητας

Η ιταλική κυβέρνηση μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και… Συμφώνου Σταθερότητας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται στην Ιταλία οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2019 τις βασικές προεκλογικές της υποσχέσεις και παράλληλα να μην παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων που είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησε τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία με αποπομπή αν δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA. Το κόμμα αρνήθηκε χθες πως απείλησε τον Τρία. «Είτε θα υπάρξει (το μέτρο) για το εισόδημα των πολιτών είτε θα ανακύψει σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς στόχος μας είναι να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Δώσαμε υποσχέσεις στους Ιταλούς και σκοπεύουμε να τις τηρήσουμε», είπε ο Ντι Μάιο αργά το βράδυ της Τρίτης μιλώντας στην RAI. Η βασική προεκλογική υπόσχεση του Ντι Μάιο ήταν η θέσπιση ενός είδους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για φτωχούς πολίτες, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 17 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως ο Τρία είπε στους ουσιαστικά επικεφαλής της κυβέρνησής του πως δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Χθες το μεσημέρι το Κίνημα 5 Αστέρων διέψευσε την είδηση λέγοντας πως «το γεγονός ότι τα 5 Αστέρια ασκούν πίεση στον υπουργό Τρία είναι αβάσιμο, όπως είναι και κάθε αναφορά σε πιθανή παραίτησή του». Η αρχική πρόταση του Ντι Μάιο για το βασικό εισόδημα προέβλεπε εισόδημα 780 ευρώ τον μήνα για πέντε εκατομμύρια φτωχούς Ιταλούς. Στην αρχή της εβδομάδας η εφημερίδα La Repubblica είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι το μέτρο θα περιλαμβάνει αρχικά εισόδημα 300 ευρώ για τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Η βασική προεκλογική υπόσχεση της Λέγκας ήταν η υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (περιέργως θα είχε δύο συντελεστές) 15% για επιχειρήσεις και 20% για ιδιώτες με εκτιμώμενο κόστος 70 δισ. ευρώ.

Τα δύο κόμματα θέλουν επίσης να ακυρώσουν προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 12,4 δισ. ευρώ. Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς να τινάξει η Ρώμη στον αέρα τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Τρία έχει καταφέρει μέσω δηλώσεων περί σεβασμού του ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ να ρίξει την απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων κατά περίπου 40 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης και οικονομολόγων, ο Τρία προσπαθεί να πείσει τα δύο κόμματα να εφαρμόσουν σε βάθος τετραετίας τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, ώστε να μην αυξηθούν υπερβολικά οι δημοσιονομικές δαπάνες το 2019. Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα γνώμη μεταξύ οικονομολόγων ο Τρία αναμένεται να παρουσιάσει στις 27 Σεπτεμβρίου στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ. Η Ρώμη πρέπει να αποστείλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή