Τα θετικά σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ ενίσχυσαν το ευρώ

Τα θετικά σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ ενίσχυσαν το ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου και επανέλαβε την πρόθεσή της για διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, το ΑΕΠ για το 2020 παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,7% ενώ για το 2018 και 2019 αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στο 2,0% και 1,8% αντίστοιχα, από 2,1% και 1,9% λόγω ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, αν και τόνισε την ανησυχία της Τράπεζας για τον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης εξακολουθούν να θεωρούνται γενικά ισορροπημένοι λόγοι της ανθεκτικής εγχώριας ζήτησης και της σχετικά πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό διατηρήθηκε στο 1,1% για το 2018 ενώ αναθεωρήθηκε 0,1% ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα για το 2019 και 2020 στο 1,5% και 1,8%, αντίστοιχα. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα έχει υποχωρήσει δεδομένων της συνεχιζόμενης οικονομικής επέκτασης και της ανοδικής πορείας του ρυθμού αύξησης των μισθών.

Το σχετικά πιο θετικό από το αναμενόμενο ύφος του Μάριο Ντράγκι ευνόησε το ευρώ, το οποίο αύξησε τα πρόσφατα κέρδη του έναντι του δολαρίου καταγράφοντας υψηλό 1,1721 την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ύστερα από προσωρινή υποχώρηση στο 1,1592 στις αρχές της εβδομάδας.

Η στερλίνα κινήθηκε επίσης ανοδικά έναντι του δολαρίου, ευνοούμενη από τη γενικότερη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στο μέτωπο του εμπορίου μετά την είδηση για πρόσκληση της κυβέρνησης Τραμπ στην Κίνα σε ένα νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η ισοτιμία στερλίνα/δολάριο βρέθηκε σε υψηλό ενάμιση μήνα κοντά στο 1,3140 την Παρασκευή ωφελημένη επίσης από τη δήλωση στήριξης στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι από σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit στο συντηρητικό κόμμα της, παρά την αντίθεσή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η ανεπιβεβαίωτη είδηση ότι έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για το ακανθώδες πρόβλημα του συνοριακού καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας, συνέβαλε επίσης θετικά στην πορεία της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή