«Πρόοδος» στις συνομιλίες Αργεντινής – ΔΝΤ για την επίσπευση της καταβολής του δανείου

«Πρόοδος» στις συνομιλίες Αργεντινής – ΔΝΤ για την επίσπευση της καταβολής του δανείου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του ΔΝΤ με θέμα την επίσπευση της καταβολής των δόσεων του δανείου στο Μπουένος Άιρες καταγράφουν πρόοδο, ανέφερε σήμερα το Ταμείο.

«Την εβδομάδα που πέρασε, μια ομάδα του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Καρνταρέλι είχε εποικοδομητικές επαφές στο Μπουένος Άιρες με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο στην Ουάσινγκτον.

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος της Αργεντινής», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αυτές το συντομότερο δυνατόν.

Στα μέσα Ιουλίου συμφωνήθηκε η χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή.

Η χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η πρώτη δόση, ύψους 15 δισ. δολαρίων, αποδεσμεύτηκε αμέσως, όμως η χώρα βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην κρίση, με το πέσο να συνεχίζει την πτωτική πορεία του.

Η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα από το ΔΝΤ να επιταχύνει την αποδέσμευση και των υπόλοιπων δόσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε κατ' αρχήν το Ταμείο, ζητώντας όμως σε αντάλλαγμα να ενισχύσει η Αργεντινή το οικονομικό πρόγραμμά της.

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν τους όρους αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων λιτότητας με στόχο να πετύχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019. Όμως οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί.

Φέτος η κυβέρνηση αναμένει ύφεση, υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί και στο 40%. Το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του από τον περασμένο Ιανουάριο.

Το χρέος της Αργεντινής ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, φτάνοντας το 57% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή