Ευφορία προκάλεσε, χθες, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας η συνάντηση που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με τους δύο αντιπροέδρους του κυβερνητικού συνασπισμού, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, και τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας υποχώρησαν κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,89% από το 2,98% που είχαν κλείσει την Παρασκευή. Ορισμένοι αναλυτές απέδωσαν την υποχώρηση των αποδόσεων στην πρόταση της Λέγκας να παραχωρήσει φοροαπαλλαγές σε όσους επενδύσουν στο χρέος της Ιταλίας. Είχε, πάντως, προηγηθεί δημοσίευμα της Corriere della Sera ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα προωθήσει την πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2019, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6%. Αυτό το επίπεδο του ελλείμματος θα είναι διπλάσιο από τον υφιστάμενο στόχο για έλλειμμα 0,8%. Θα είναι, ωστόσο, σαφώς χαμηλότερο από τις πρόσφατες εκτιμήσεις για έλλειμμα πάνω από το 2% που είχαν εντείνει την ανησυχία των επενδυτών.
Μια ανησυχία που κλιμακώνεται εδώ και μήνες, εξαιτίας της ευρωσκεπτικιστικής ατζέντας των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και των διαφωνιών που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους του. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύματα του ιταλικού Tύπου έφεραν τον υπουργό Οικονομικών στα πρόθυρα παραίτησης. Αιτία των τριβών είναι οι πιέσεις που ασκούν στον υπουργό Οικονομικών οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Επιδιώκουν να τηρήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, που θα οδηγήσουν όμως σε μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τρία, ανεξάρτητος οικονομολόγος, που δεν πρόσκειται σε κανένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, θέτει σε προτεραιότητα να διατηρήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά.
Η πλέον δύσκολη προεκλογική υπόσχεση είναι του προέδρου του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους Ιταλούς πολίτες. Το επίμαχο μέτρο υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 17 δισ. ευρώ, αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει παρά μόνον 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του. Εξίσου ακανθώδες θέμα είναι η προεκλογική υπόσχεση του Ματέο Σαλβίνι για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Το κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται σε 70 δισ. ευρώ. Αιτίες τριβών και κρίσης παραμένουν, άλλωστε, οι προεκλογικές υποσχέσεις για αποκατάσταση των συντάξεων στα επίπεδα προ των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι αλλά και η ανάκληση της προγραμματισμένης αύξησης του ΦΠΑ. Τα δύο αυτά μέτρα έχουν κοστολογηθεί στα 17 δισ. ευρώ και 12,5 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.