Νέο κύμα δασμών 200 δισ. σε κινεζικά προϊόντα

Νέο κύμα δασμών 200 δισ. σε κινεζικά προϊόντα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται. Το Πεκίνο απειλεί με επιβολή αντιποίνων μετά το νέο κύμα δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων.

Εχει ήδη απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα υπό τη μορφή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων. Δεν έχει, όμως, διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η Κίνα εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα και δεν μπορεί να απαντήσει με μεγάλη αυστηρότητα. Ως εκ τούτου, προεξοφλούν ότι το Πεκίνο θα κάνει χρήση ενός ευρύτερου αλλά βαρύτερου οπλοστασίου που διαθέτει. Οτι θα επιβάλει αυστηρές ρυθμίσεις σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά ή θα προβάλει εμπόδια σε σημαντικές συμφωνίες τους.

Το νέο κύμα δασμών Τραμπ θα επιβληθεί σε λίγες μέρες. Αρχικά οι δασμοί θα περιοριστούν στο 10%. Πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι να αυξήσει τους δασμούς στο 25% από τις αρχές του νέου έτους, για να δώσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις το χρονικό περιθώριο να στραφούν σε άλλους προμηθευτές. Ο ελιγμός αφορά το είδος των κινεζικών προϊόντων που θα πληγούν αυτή τη φορά. Οι δασμοί που έχουν έως τώρα επιβληθεί σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 50 δισ. δολαρίων αφορούσαν βιομηχανικά προϊόντα που σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζαν τους Αμερικανούς καταναλωτές. Αυτή τη φορά, όμως, θα πληγούν προϊόντα που χρησιμοποιούνται από ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και προκειμένου να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαίρεσε από τον κατάλογο των κινεζικών προϊόντων ορισμένα ηλεκτρονικά είδη, χημικά προϊόντα αλλά και είδη για παιδιά. Μιλώντας στους Financial Times, ο Μπιλ Ζαρίτ, επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, τόνισε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου «δεν είχαν ανησυχήσει με το προηγούμενο κύμα δασμών, αλλά με αυτό εδώ θα πληγούν πολλοί». Την ίδια στιγμή, η ανησυχία είναι διάχυτη στις κινεζικές επιχειρήσεις, όπως προδίδει η σχετική παρέμβαση του Τζακ Μα, διευθύνοντος συμβούλου της κινεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alibaba Group. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κινέζος επιχειρηματίας προέβλεψε ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως και 20 χρόνια και θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις, προσέθεσε πως «είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς έναν πόλεμο, αλλά δύσκολο να τον σταματήσει».

Μη κρύβοντας, άλλωστε, την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, ο Φανγκ Σινγκάι, αντιπρόεδρος της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προέβλεψε προ ημερών ότι το νέο κύμα δασμών θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας περίπου 0,7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, σε πρώτη φάση οι δασμοί θα αφαιρέσουν 0,5% από τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ενώ το πλήγμα στο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 0,9% ετησίως, όταν οι δασμοί διαμορφωθούν στο 25%.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση

Η μεγάλη εξάρτηση των ΗΠΑ από τις σπάνιες γαίες που εξάγει η Κίνα φαίνεται ότι έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην επιβάλει δασμούς σε αυτά τα μέταλλα που είναι αναγκαία σε ευρύ φάσμα αμερικανικών βιομηχανιών, όπως τα εξαρτήματα ηλεκτρονικών ειδών και το λογισμικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ετσι, κανένα από αυτά τα πολύτιμα μέταλλα, όπως το σκάντιουμ και το γίτριουμ, δεν εμφανίζονται στον κατάλογο των κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία θα επιβληθεί το νέο κύμα δασμών. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης, η Κίνα παράγει περισσότερο από το 80% των σπάνιων γαιών και προμηθεύει πάρα πολλές χώρες. Δεν έχει, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων σπάνιων γαιών.

Εχει, αντιθέτως, μόλις το 37% των αποθεμάτων σπάνιων γαιών, και αντιπροσωπεύει περίπου το 78% των αμερικανικών εισαγωγών. Οι σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο σπάνιες. Βρίσκονται στο υπέδαφος πολλών χωρών, αλλά η εξόρυξή τους είναι δαπανηρή και επιβλαβής για το περιβάλλον. Ανάμεσα στις κινεζικές εξαγωγές στις οποίες δεν θα επιβληθούν δασμοί συγκαταλέγονται ο γραφίτης και μερικά είδη σιλικόνης και μαγνησίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή