ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, κέρδη για το ευρώ

Αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, κέρδη για το ευρώ

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολ. και προειδοποίησε για δασμούς και σε άλλα κινεζικά προϊόντα, αξίας 267 δισ. δολ., σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από το Πεκίνο. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 24 Σεπτεμβρίου και θα αυξηθούν 25% το 2019, αν οι δύο χώρες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία. Η επιβολή των νέων δασμών από τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, μιας και οι δασμοί που επιβλήθηκαν ήταν 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότεροι από αυτούς που είχε αρχικά εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιπρόσθετα, η θετική επίδραση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ η Κίνα ενδεχομένως προσπαθήσει να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία διαμέσου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ως απόρροια των ανωτέρω, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, ενώ η αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε πτώση τις τιμές των κυβερνητικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναρριχήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών 3,09% την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,07% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, εν μέρει λόγω αύξησης των ανησυχιών για μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν ομόφωνα το σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για τις εμπορικές σχέσεις στη μετά την έξοδο εποχή στη συνεδρίασή τους στο Σάλτσμπουργκ, προειδοποιώντας ότι δεν θα συμβιβαστούν αν το Η.Β. δεν υποχωρήσει στα θέματα του εμπορίου και των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού ομολόγου, η οποία βρέθηκε σε υψηλό τριών μηνών 0,51% την Πέμπτη, πριν μειωθεί στην περιοχή του 0,46% στις αγορές της Ευρώπης την επόμενη μέρα. Οσον αφορά τα ομόλογα της περιφέρειας, οι αγορές εστιάζουν στην Ιταλία, με τα δύο κόμματα στην κυβέρνηση συνασπισμού να πιέζουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον υπουργό Οικονομίας Τζοβάνι Τρία για αύξηση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019 και τον Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων να απειλεί για πιθανή αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν ικανοποιηθούν οι σχετικές απαιτήσεις του κόμματός του. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου κυμαινόταν κοντά στο 2,85% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το χαμηλό της εβδομάδας που είδαμε την Τρίτη.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.