ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εμπορικός πόλεμος πλήττει ήδη τη διεθνή οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος πλήττει ήδη τη διεθνή οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, μολονότι οι τελευταίοι δασμοί κατά των κινεζικών προϊόντων επιβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Η διαπίστωση ανήκει στον οίκο αξιολόγησης Fitch, που αναφέρει τις επιπτώσεις των δασμών και υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επισημάνσεις του Fitch συμπίπτουν με την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη.

«Ο εμπορικός πόλεμος είναι πλέον πραγματικότητα», σχολίασε χθες ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Fitch, που προβλέπει πως οι εκατέρωθεν δασμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα αφαιρέσουν 0,1% από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και θα την περιορίσουν στο 3,1%. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας, ο Fitch προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά 0,2% και θα περιοριστεί στο 6,1%, εξαιτίας πάντα των δασμών. Εκτιμά, βέβαια, ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί, έτσι κι αλλιώς, να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη που προβλέπει ότι φέτος θα επιταχυνθεί στο 3,3% από το 3,2% του 2017. Επισημαίνει, όμως, ότι διευρύνονται οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και, παράλληλα, αποκλίνει η νομισματική πολιτική ανάμεσα στις διαφορετικές νομισματικές ζώνες. Και το αποτέλεσμα, τονίζει ο Fitch, είναι να αυξάνεται η αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος και να δέχονται πιέσεις οι αναδυόμενες αγορές.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται, τις νέες παραγγελίες των βιομηχανιών να μειώνονται και τις εξαγωγές να παραμένουν στάσιμες. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης διολίσθησε τον Σεπτέμβριο στις 53,3 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με τον Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της IHS Markit, που δίνει τα σχετικά στοιχεία, «φαίνεται ότι ο τομέας των εξαγωγών λειτουργεί ως βαρίδι για την οικονομία και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αιτία είναι ο εμπορικός πόλεμος».

Ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην Ευρωζώνη εξέφρασε χθες ο Ζεράρ Αρνό, πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, που αναφέρθηκε στην προοπτική εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη. Τόνισε πως «ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμμονή με το εμπόριο αυτοκινήτων και, όταν μιλάει για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αναφέρεται πάντα στην BMW ή στη Mercedes».

Παράλληλα, όμως, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κορυφώθηκε το 2018, αλλά θα επιβραδυνθεί το 2019. Αναθεωρεί, μάλιστα, προς τα κάτω την πρόβλεψή του και εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,7% τόσο φέτος όσο και το 2019 και όχι κατά 3,8% και κατά 3,9% αντιστοίχως, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι το διεθνές εμπόριο, κύριος μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, επιβραδύνεται.

Ανεβαίνουν οι τόνοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αρκείται στους νέους δασμούς που επέβαλε στα κινεζικά προϊόντα μέσα στην εβδομάδα. Συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά της Κίνας, μολονότι το Πεκίνο κρατά συγκριτικά χαμηλούς τόνους. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι καιρός να υψώσουμε το ανάστημά μας στην Κίνα γιατί μας πληγώνει» και προσέθεσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης εκφράζουν φόβους ότι το τελευταίο κύμα δασμών προδίδει πως η Ουάσιγκτον εγκαινιάζει έναν μακροχρόνιο ανταγωνισμό που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Κίνας. Την ανησυχία τους επιτείνουν αφενός τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, αφετέρου το γεγονός ότι φαίνεται να ενισχύονται οι επιθετικότερες κατά της Κίνας φωνές στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ένταση οξύνθηκε χθες, όταν το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποσύρει τις κυρώσεις που επέβαλε σε κινεζική αμυντική βιομηχανία επειδή αγόρασε ρωσικά όπλα γιατί, διαφορετικά, «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».