Εντονη ανησυχία στις αγορές από τις αποφάσεις της Ρώμης

Εντονη ανησυχία στις αγορές από τις αποφάσεις της Ρώμης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 περιλαμβάνεται νέος στόχος για έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ (στόχος που επίσης τέθηκε για το 2020 και 2021). Ο νέος στόχος είναι υψηλότερος από 1,6% του ΑΕΠ, που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και θεωρείται μη συμβατός με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, δεδομένης της εκτίμησης ότι αποτρέπει οποιαδήποτε μείωση του χρέους της χώρας το οποίο εκτιμάται κοντά στο 132% του ΑΕΠ για το 2017, το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά της Ελλάδας. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να υποχωρήσει σε ισχυρές πιέσεις που είχε δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2019 βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παραίτηση τον υπουργό Οικονομικών, o οποίος δεν είναι στέλεχος κανενός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και ουσιαστικά είχε προταθεί για τη θέση του υπουργού από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα. Επίσης, θεωρείται πιθανό η Ιταλία να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν δεχθεί να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα, ενώ οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ενδέχεται να προχωρήσουν σε πτωτική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της. Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θέτει την αξιολόγηση της χώρας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, ενώ τον Αύγουστο ο οίκος Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της Ιταλίας, εκφράζοντας και οι δύο ανησυχία για την προοπτική επιδείνωσης των δημοσιονομικών.

Η αντίδραση των αγορών ήταν αρνητική στην ανακοίνωση της Ιταλίας. Η απόδοση των 10ετών κυβερνητικών τίτλων της βρέθηκε την Παρασκευή στο 3,26%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών μηνών, με τη διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ομολόγου της Γερμανίας να ανέρχεται πάνω από τις 275 μ.β., έπειτα από προσωρινή πτώση σε επίπεδα κοντά στις 230 μ.β. πριν από λίγες ημέρες. Το ευρώ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας κάτω από το 1,1600 δολ. την Παρασκευή, πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας πτώση 1,4% σε διάστημα μόλις δύο ημερών. Το μήνυμα για περαιτέρω σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης την Τετάρτη, και οι δηλώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή