Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αγορές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, καθώς η ανησυχία για τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της Κίνας και για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου συνδυάστηκε με την αναταραχή που προκαλεί στην Ευρωζώνη η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες.

Στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε όπως ήταν αναμενόμενο το χρηματιστήριο του Μιλάνου που έκλεισε με πτώση 2,43%. Το ακολούθησαν, πάντως, στην υποχώρησή του όλες οι ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 1,16%, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 1,36%, τον CAC 40 με απώλειες 1,1% και τον ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 0,59%.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ενώ υφίσταται τις επιπτώσεις τώρα που περιορίζεται η ρευστότητα και παράλληλα εντείνεται η ρητορική του εμπορικού πολέμου», σχολιάζει ο Ταλίμπ Σεΐκ, στέλεχος της Jupiter Flexible Income Fund. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το ύψος των αποθεματικών που υποχρεούνται να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες. Ετσι τα κινεζικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, με τον δείκτη CSI300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στην αγορά της Σαγκάης και στην αγορά της Σεντζέν να χάνει πάνω από το 4% της αξίας του για δεύτερη φορά μέσα σε περισσότερο από 2,5 χρόνια.

Οπως επισήμαναν αναλυτές του Reuters, η κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας προδίδει την ανησυχία του Πεκίνου για τις επιπτώσεις των δασμών στα κινεζικά προϊόντα και τον ευρύτερο αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην κινεζική οικονομία.

Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί σημαντική πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως είχαν ενσωματωθεί κατασκοπευτικά μικροτσίπ σε επεξεργαστές που προμήθευαν οι κινεζικές επιχειρήσεις αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε, πάντως, σε υποχώρηση και τη Wall Street με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί αργά το βράδυ κατά 0,54% και τον S&P να υποχωρεί κατά 0,76%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με την Apple να υποχωρεί κατά 1,4%, τη Microsoft κατά 1,6% και τη Nvidia κατά 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή