ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερο εισόδημα κατά 18.170 ευρώ τον χρόνο εξασφαλίζουν όσοι μεταναστεύουν

ypsilotero-eisodima-kata-18-170-eyro-ton-chrono-exasfalizoyn-osoi-metanasteyoyn-2277638

Μπορεί η φυγή νέων εργαζομένων στο εξωτερικό να αποτελεί πλήγμα για τη χώρα που αφήνουν πίσω τους, ωστόσο το οικονομικό κέρδος είναι υψηλότατο, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ανεργία. Σύμφωνα με την 11η έκθεση της HSBC για τους οικονομικούς μετανάστες (στον 21ο αιώνα, ο όρος δεν αφορά πλέον μόνο ανειδίκευτους εργάτες αλλά και εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση, επιστήμονες, στελέχη κ.ά.), ο εργαζόμενος που μετακομίζει στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης και πιο καλοπληρωμένης εργασίας κερδίζει, κατά μέσον όρο, 18.170 ευρώ περισσότερα ετησίως απ’ ό,τι αν έμενε στη χώρα του. Ποσοστό 45% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αμείβεται στο εξωτερικό με περισσότερα χρήματα για την ίδια ακριβώς εργασία που έκανε και στη χώρα καταγωγής του. Αλλά η αμοιβή δεν είναι το μοναδικό κίνητρο ώστε ένας εργαζόμενος να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Ποσοστό 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποφάσισε να αναζητήσει εργασία εκτός της πατρίδας του ώστε να εξελιχθεί και ως εκ τούτου να κερδίσει κάποια προαγωγή.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δέκα χώρες που θεωρούνται οι καλύτερες για να ζει και να εργάζεται κανείς είναι οι Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Μπαχρέιν, Αυστραλία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, κάθε εργαζόμενος που αποφασίζει να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό έχει διαφορετικές προτεραιότητες, συνεπώς είναι πιθανόν μια χώρα, ανάλογα με την εργασιακή κουλτούρα που έχει, να του ταιριάζει περισσότερο. Ετσι λοιπόν, οι πιο καλές χώρες για δημιουργικούς εργαζομένους είναι η Σουηδία και η Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση της HSBC. Στη Σουηδία η εργασιακή κουλτούρα «lagom», δηλαδή «όσο ακριβώς είναι απαραίτητο», ενθαρρύνει την ανάπτυξη χαλαρής εργασιακής δομής χωρίς ιεραρχία, η οποία, σύμφωνα με τους ξένους εργαζομένους, προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον συνεργασίας παγκοσμίως και επιπλέον είναι το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά.

Για το εργασιακό περιβάλλον στη Βραζιλία οι ξένοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι είναι ένα από τα δημιουργικότερα παγκοσμίως και επιπλέον από τα πιο ευχάριστα, ενώ διευκολύνει και τις κοινωνικές επαφές. Πόσο ευχάριστο είναι το εργασιακό περιβάλλον στη Βραζιλία; Ο κανόνας είναι τα πολύωρα επιχειρηματικά γεύματα με πελάτες και συνεργάτες. Οι χώρες που προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη, σύμφωνα με τους ξένους εργαζομένους, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Επιπλέον, όσοι επιλέξουν τη Βρετανία έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Ο μέσος ετήσιος μισθός 185.119 δολαρίων (159.960 ευρώ) αποτελεί δέλεαρ, αλλά συνοδεύεται από έντονο άγχος.