Αμστερνταμ, ο παράδεισος της… ροκ φοροαποφυγής

Αμστερνταμ, ο παράδεισος της… ροκ φοροαποφυγής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φορολογικό παράδεισο για τα ροκ συγκροτήματα όπως οι U2 και οι Rolling Stones έχει εξελιχθεί το Αμστερνταμ. Αιτία είναι το προνομιακό καθεστώς που προσφέρει σε καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η φορολογική νομοθεσία της Ολλανδίας προσφέρει πλήρη φοροαπαλλαγή στα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να έχει γίνει φορολογική έδρα των εταιρειών καλλιτεχνών. Τα προνόμια αυτά ενδέχεται, πάντως, να χαθούν σύντομα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας ll Sole 24 Ore, το ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς που προσφέρει η Ολλανδία στους καλλιτέχνες θα είναι το αντικείμενο της επόμενης φάσης στην οποία θα εισέλθει η πανευρωπαϊκή έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους στο εσωτερικό της Ε.Ε. και τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα. Η ιταλική εφημερίδα τονίζει πως στο κέντρο του ιδιαίτερα τουριστικού Αμστερνταμ υπάρχει μια περιοχή που δεν γνωρίζουν οι τουρίστες. Σε αυτήν την περιοχή φαίνεται ποιο είναι το δέλεαρ που προσελκύει τους ροκ σταρ στην πόλη με τα κανάλια. Στον αριθμό 566 της οδού Χίρενχραχτ, ενός από τους πλέον ακριβούς δρόμους του Αμστερνταμ, έχουν έδρα 93 εταιρείες. Στο κτίριο αυτό βρίσκεται η οικονομική καρδιά δύο εκ των πλέον διάσημων συγκροτημάτων της ιστορίας: των Rolling Stones και των U2. Οι μεν είναι Βρετανοί και οι δε Ιρλανδοί, αλλά έχουν τις ίδιες ακριβώς προτιμήσεις: την ολλανδική πρωτεύουσα και έναν 53χρονο μάνατζερ, τον Γιοχάνες Νίκολας Φαβιέ.

Ο Φαβιέ είναι ο λογιστής του Μπόνο, του Μικ Τζάγκερ και πολλών άλλων ομοίων τους. Ως καλλιτέχνες δεν συνεργάστηκαν ποτέ οι περισσότεροι από αυτούς, αλλά έχουν κοινά σχεδόν όσα απολαμβάνουν μέσω της έδρας τους σε αυτό το κτίριο. Προπαντός την ελαφρά φορολογία των Κάτω Χωρών που εξαιρεί από κάθε είδους φόρο τα πνευματικά δικαιώματα. Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει μάλιστα πως την ίδια ακριβώς επιλογή και για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχουν κάνει οι AC/DC. Για όσους δεν τους θυμούνται, οι AC/DC είναι ένα συγκρότημα σκληρού ροκ που ξεκίνησε από την Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επέλεξε την Ολλανδία ως φορολογική του έδρα και πάλι για την ευνοϊκή μεταχείριση που προσφέρει στα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα. Η εταιρεία τους είναι η Leidseplein Presse Bv που βρίσκεται στην περιφέρεια του Αμστερνταμ, σε ένα τεράστιο μέγαρο από μάρμαρο και ατσάλι. Ιδρύθηκε το 1975 και τη διοικεί η Intertrust Bv, εταιρεία που παρέχει οικονομικές και άλλες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και έχει πάντα τα γραφεία της σε μεγάλα οικονομικά κέντρα και στους πλέον φημισμένους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Προς μεγάλη απογοήτευση, πάντως, όλων αυτών των πάλαι ποτέ αντισυμβατικών ροκ σταρ, μπορεί στο εγγύς μέλλον να αλλάξει η φορολογική νομοθεσία της Ολλανδίας. Στην παρουσίαση του προϋπολογισμού της για το 2019, όπως συνοψίζεται σε σχετική ιστοσελίδα, η χώρα αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να παραμείνει φορολογικά ελκυστική για τους αλλοδαπούς.

Υπογραμμίζει, όμως, ότι προτίθεται παράλληλα να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της φοροαποφυγής. Εξετάζει, έτσι, την προοπτική μιας μεταρρύθμισης του φορολογικού της συστήματος, που μεταξύ άλλων προβλέπει και κάποιου είδους φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή