Πιο γερές οι… πλάτες της General Electric από της Siemens

Πιο γερές οι… πλάτες της General Electric από της Siemens

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όνειρα του γερμανικού κολοσσού της Siemens να εξασφαλίσει μία μεγάλη σύμβαση με το Ιράκ για την ανακατασκευή του κατεστραμμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας 11 GW διαλύθηκαν, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στη Βαγδάτη να εκχωρήσει τη σύμβαση στην General Electric.

Η αξία της συμφωνίας με τη Siemens είχε υπολογιστεί από 8 έως και 13 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό το Ιράκ θα αποκτούσε εξοπλισμό και υποδομές για παραγωγή 11 GW. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εντάσσονταν πολυάριθμα μικρότερης κλίμακας έργα, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt. Αντίπαλος της Siemens ήταν η αμερικανική General Electric και, όταν πλησίαζε προς το τέλος η διαδικασία επιλογής, η Ουάσιγκτον παρενέβη προς όφελος της δεύτερης. Υπενθύμισε, μάλιστα, στη Βαγδάτη πως από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 μέχρι σήμερα 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές είναι καλές για τον βραχίονα ενέργειας της General Electric, ο οποίος αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει κάμψη κερδών, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου είχε προειδοποιήσει αναλυτές και αγορές ότι το τρίτο τρίμηνο θα κάνει μια απομείωση περιουσιακών στοιχείων έως και 23 δισ. δολ.. Για τη Siemens τώρα, πρόκειται για μία σημαντική ήττα – αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τη συγκεκριμένη συμφωνία με το Ιράκ την υποστήριζε ένθερμα και η γερμανική κυβέρνηση. Για μήνες προετοιμαζόταν η Siemens για τη χαρτογράφηση των αναγκαίων υποδομών που χρειαζόταν το Ιράκ, ώστε να επαναφέρει σε λειτουργία το τεράστιο δίκτυο ηλεκτροδότησής του. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο είχε μεταβεί στη Βαγδάτη ο Τζόε Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens και είχε συνομιλίες με τον υπηρεσιακό Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. Τότε δόθηκε η εντύπωση πως η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ της Γερμανίας.

Λίγες μέρες αργότερα «τουιτάρει» ο κ. Κέζερ τα εξής: «Εχουμε δώσει μία υπόσχεση στον λαό του Ιράκ και δεν θα τους διαψεύσουμε». Η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Siemens θα δημιουργούσε 60.000 θέσεις εργασίες, δίνοντας παράλληλα και ευκαιρίες τεχνικής κατάρτισης. Θα παρείχε δε ηλεκτρικό ρεύμα σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι F.T., στις αρχές Οκτωβρίου υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού ζήτησε από τη Siemens να αποσυρθεί, διότι η δική της επιμονή δημιουργεί προβλήματα στη Βαγδάτη, όταν οι πιέσεις των ΗΠΑ γίνονται ασφυκτικές. «Η αμερικανική κυβέρνηση μας σημαδεύει με ένα πιστόλι στο κεφάλι», ανέφερε ο υψηλά ιστάμενος σύμβουλος. Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Οκτωβρίου έχει αναλάβει πλέον καθήκοντα πρωθυπουργού ο Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, αλλά δεν συγκρότησε ακόμα κυβέρνηση. Ισως η απόφαση της Βαγδάτης να συνδέεται με το ότι θέλει τη στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν. Σημειωτέον ότι στις 5 Νοεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι νέες κυρώσεις Τραμπ εις βάρος του Ιράν. Το 35%-40% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ παράγεται με καύση ιρανικού φυσικού αερίου. «Ευελπιστώ πως η αμερικανική κυβέρνηση θα ζυγίσει τα πράγματα και θα φανεί ρεαλιστική, ώστε να μην εμποδίσει τη ροή φυσικού αερίου στο Ιράκ», τόνισε τέλος ο ειδικός σε θέματα αραβικής πολιτικής Μάικλ Ρoύμπιν του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή