Η Ε.Ε. εξετάζει τον ισπανικό προϋπολογισμό

Η Ε.Ε. εξετάζει τον ισπανικό προϋπολογισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ισπανία εξασφαλίζει τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας, αλλά και τη δημοσιονομική πειθαρχία, είπε χθες η υπουργός Οικονομικών της χώρας Νάντια Καλβίνο, της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αν και η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, «η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στο μέτρημα κουκιών». «Θέλουμε να έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά παράλληλα να μειώσουμε την ανισότητα για να δημιουργήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία», δήλωσε η κ. Καλβίνο στους βρετανικούς Financial Times και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Προς το παρόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας έχει αποσπάσει την προσοχή των αγορών δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, αλλά και τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή προβλέπεται αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δημοσιονομική επέκταση προτείνει, όμως, και η Μαδρίτη στο 50σέλιδο προσχέδιο που έχει την υποστήριξη του Podemos.

Μεταξύ των προτάσεων της Μαδρίτης που καλείται να μελετήσει η Κομισιόν είναι η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού από τα 735 στα 900 ευρώ τον μήνα. Δρομολογούνται, ταυτόχρονα, αυξήσεις των φόρων για τα ανώτερα εισοδήματα και τις μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 1,8% του ΑΕΠ το 2019, αντί του στόχου της προηγούμενης κυβέρνηση για 1,3%.

Φέτος, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα κυμανθεί στο 2,7% του ΑΕΠ. Με τις αυτές τις προβλέψεις, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα μειωθεί από το 98,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017 στο 95,5% έως τα τέλη του 2019.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας που απαρτίζεται από κόμματα ευρωσκεπτικιστών. Σημείο αδυναμίας του πρωθυπουργού Σάντσεθ είναι ότι ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που ανέλαβε την ηγεσία της Ισπανίας μετά την αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι. Κατέχει 84 από τις 350 έδρες στον Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου, η ισπανική κυβέρνηση εξαρτάται από τα περιθώρια ευελιξίας που θα δημιουργούνται από το Podemos, τους Βάσκους εθνικιστές και τους Καταλανούς αυτονομιστές, πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πρόταση μομφής κατά του τέως πρωθυπουργού.

Η αντιπολίτευση επέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού με το επιχείρημα ότι θα εκτροχιαστεί η οικονομία και θα οδηγήσει στην αύξηση του δημοσίου χρέους.

Η κ. Καλβίνο, που υπήρξε αξιωματούχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε πως η Ισπανία δεν σκοπεύει να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή