Η διαφορά μεταξύ Πορτογαλίας και Ιταλίας είναι πως η πρώτη τηρεί τις δεσμεύσεις

Η διαφορά μεταξύ Πορτογαλίας και Ιταλίας είναι πως η πρώτη τηρεί τις δεσμεύσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η ιταλική κυβέρνηση συγκρούεται μετωπικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξάνεται καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πρόθεση της Ρώμης να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Παράλληλα, οι ιταλικές τράπεζες είναι από τις πιο ευάλωτες στην Ευρώπη και το ιταλικό δημόσιο χρέος ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Μόλις πριν από τρία χρόνια σε ανάλογη θέση βρισκόταν η Πορτογαλία, η οποία έχει θέσει στόχο στον προϋπολογισμό του 2019 να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 0,2%, το χαμηλότερο που έχει πετύχει τα τελευταία 40 χρόνια.

Παράλληλα, η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 2%, μετά και την πρόσφατη πιστοληπτική της αναβάθμιση από τη Moody’s, ενώ της Ιταλίας έχει υπερβεί το 3,7%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τις αρχές του 2014.

Οι Financial Times εξετάζουν με ποιον τρόπο κατάφερε η Πορτογαλία, η οποία είχε δεχτεί πολύ έντονη κριτική όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας με πρόθεση να «γυρίσει σελίδα στη λιτότητα», να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, να περιορίσει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανταμειφθεί για την προσπάθειά της από αγορές και οίκους αξιολόγησης. Η Πορτογαλία είχε υποστεί βαθιά οικονομική ύφεση μετά την κρίση της Ευρωζώνης και είχε αναγκαστεί να ζητήσει οικονομική διάσωση ύψους 87 δισ. ευρώ και να εφαρμόσει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στα μέσα του 2011.

Ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών των σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και νυν επικεφαλής του Eurogroup, κατάφερε ως υπουργός να περιορίσει τη λιτότητα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και παράλληλα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Το κυριότερο: Ο Σεντένο κατάφερε να αυξήσει την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας και πλέον η Λισσαβώνα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2018, ενώ το 2017 είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών. «Η Πορτογαλία ανέτρεψε, σε περιορισμένο βαθμό, ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά τήρησε τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι Ιταλοί σχεδιάζουν την ανατροπή σημαντικών μεταρρυθμίσεων και θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες», εξηγεί στους FT ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε κατηγορήσει την πολιτική λιτότητας για πρόκληση «αφόρητου βαθμού φτώχειας» και για το κύμα μετανάστευσης που είχε πλήξει τη χώρα. Ωστόσο, από την αρχή είχε υποστηρίξει πως η ακύρωση των δημοσιονομικών περικοπών δεν θα οδηγούσε σε αθέτηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή