ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor’s: Από «σταθερή» σε «αρνητική» η πρόβλεψη για την οικονομική προοπτική της Ιταλίας

standard-amp-038-poor-amp-8217-s-apo-statheri-se-arnitiki-i-provlepsi-gia-tin-oikonomiki-prooptiki-tis-italias-2280399

Η Standard & Poor's δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας διατηρώντας την αξιολόγηση στο BBΒ, αλλά μετέβαλε την πρόβλεψη για την οικονομική προοπτική της χώρας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Όπως γράφει η Repubblica, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 δεν θα ανέλθει στο προβλεπόμενο 2,4% του ΑΕΠ αλλά στο 2,7% του ΑΕΠ.

Ο οίκος Standard & Poor's συνδέει την αρνητική του αξιολόγηση σε ό,τι αφορά την προοπτική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας με την εξής ανάλυση: «τα δημοσιονομικά μετρά της κυβέρνησης κινδυνεύουν να απόδυναμώσουν την ανάπτυξη της χώρας. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια αλλαγή πορείας σε σχέση με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος, αλλά και μερική οπισθοχωρήση σε σχέση με την προηγούμενη μεταρρύθμιση των συνταξεων».

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει την ανησυχία ότι το έλλειμμα μπορεί να ζημιώσει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θεωρεί αισιόδοξες τις προβλέψεις ανάπτυξης της οικονομίας που επεξεργάστηκε η ιταλική κυβέρνηση.

Ο S&P, τέλος, εκτιμά ότι «η οικονομική και φορολογική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης μείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδεικνύει η αύξηση των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων και η δυσκολία των τραπεζών να έχουν πρόσβαση στην αγορά των κεφαλαίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ