ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά και το κινεζικό γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 10ετίας σήμερα, καθώς η προοπτική μίας νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσε το πρόσφατο αρνητικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ασία κατέγραψε περιορισμένα κέρδη στη διάρκεια της νύχτας χάρη στην προοπτική μέτρων οικονομικής στήριξης από το Πεκίνο, αλλά η Ευρώπη δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτό το κλίμα, καθώς ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών και τα στοιχεία για την κατανάλωση στη Γαλλία οδήγησαν σε πτώση 0,4%. Πριν λίγο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 είχε περιορίσει τις απώλειες σε λιγότερο από 0,1%.

Αυτές οι εξελίξεις σημειώθηκαν αφού προηγήθηκαν δημοσιεύματα ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές έως το τέλος του έτους, αν δεν υπάρξει πρόοδος στη συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα.

Το ευρώ κινείτο κοντά στο χαμηλό επίπεδο δέκα εβδομάδων, ενώ το δολάριο σκαρφάλωνε σε υψηλό 2,5 μηνών έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων. Τη μεγαλύτερη προσοχή, ωστόσο, τράβηξε το χαμηλό 10 ετών του γιουάν στη διαπραγμάτευση στην Ασία, με την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος να υποχωρεί στα 6,9696 δολάρια ανά γιουάν, προκαλώντας εικασίες για το αν το Πεκίνο θα ανεχθεί μία διολίσθησή του πέρα από τα 7 δολάρια. «Δεν βλέπουμε τον εμπορικό πόλεμο να επιλύεται σύντομα», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Και συμβαίνει σε μία περίοδο όπου βλέπουμε να μειώνονται όλοι οι δείκτες κλίματος στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ».

Υπήρξαν περισσότερα αρνητικά νέα από την Ιταλία, την άλλη μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη αυτή την ώρα, καθώς η κυβέρνησή της αντιπαρατίθεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η ιταλική οικονομία έμεινε στάσιμη στο τρίτο τρίμηνο, καθώς τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και το εξωτερικό εμπόριο δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Η επίδοση αυτή ήταν η ασθενέστερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και ανανέωσε τις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα στις αγορές. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 3,36%, ενώ είχε υποχωρήσει στο 3,32% νωρίτερα στη συνεδρίαση.