ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφεση στη Βρετανία εάν υπάρξει σκληρό Brexit, εκτιμά η S&P

Υφεση στη Βρετανία εάν υπάρξει σκληρό Brexit, εκτιμά η S&P

Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία με τους πρώην εταίρους της, η οικονομία της θα βυθιστεί σε ύφεση εξίσου παρατεταμένη με εκείνη που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, καλώντας τους επενδυτές να μην αδιαφορούν πλέον για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια προοπτική. Εκτιμά πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Βρετανία θα γνωρίσει «ήπια» ύφεση που, όμως, θα διαρκέσει τέσσερα με πέντε τρίμηνα. Το αποτέλεσμα θα είναι να συρρικνωθεί το ΑΕΠ της κατά 1,2% το 2019 και κατά 1,5% το 2020. Συνολικά προβλέπει πως το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,5% σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, αλλά η μείωση αυτή δεν θα αναπληρωθεί, θα είναι μόνιμη.

Σύμφωνα με τον Πολ Γουότερς, αναλυτή της Standard & Poor’s, ο οίκος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κάποιου είδους συμφωνία αλλά επισημαίνει πως «ο κίνδυνος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να λαμβάνεται υπόψη στις βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης». Εν ολίγοις, ο εν λόγω οίκος προειδοποιεί το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ότι στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία ίσως αναγκασθεί να υποβαθμίσει τη Βρετανία. Σημειωτέον ότι η Standard & Poor’s έχει βαθμολογήσει τη Βρετανία με διπλό Α, που υπολείπεται μόλις κατά μία βαθμίδα της ανώτερης βαθμολογίας των τριών Α.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, υπογράμμισε πόσο καθοριστική θα είναι η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, καθώς θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα που πλήττει τις επιχειρήσεις της χώρας και θα έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διοχετεύσει στην οικονομία κεφάλαια που τώρα αναγκάζεται να διατηρεί ως αποθεματικό για το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων.