Πιέσεις για χορήγηση νέων εποπτικών εξουσιών στον ESM

Πιέσεις για χορήγηση νέων εποπτικών εξουσιών στον ESM

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα, κυρίως βορειοευρωπαϊκές, χώρες που είναι θιασώτριες της δημοσιονομικής πειθαρχίας πιέζουν ώστε να δοθούν εποπτικές εξουσίες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και παράλληλα υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανεπαρκής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Η επονομαζόμενη «νέα χανσεατική λέγκα», στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία και Φινλανδία, ζητεί σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times να παραχωρηθεί μόνιμα στον ESM η εξουσία να ελέγχει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών–μελών της Ευρωζώνης, κάτι που προς το παρόν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το έγγραφο, Ολλανδία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Δανία. Λιθουανία, Τσεχία, Εσθονία και Λετονία υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί στον ESM «πλήρης πρόσβαση σε πληροφορίες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» στην οποία βρίσκονται τα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης.

Ο ESM θα πρέπει να διαθέτει τη νέα εξουσία εποπτείας σε «κανονικούς καιρούς» αλλά και κατά τη διάρκεια κρίσης, σύμφωνα με το έγγραφο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια των δέκα κυβερνήσεων να ενισχύσουν τον δημοσιονομικό έλεγχο επί των κρατών της Ευρωζώνης και μάλιστα παρακάμπτοντας την Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η μοναδική που έχει την εξουσία να ελέγχει δημοσιονομικά τα κράτη–μέλη. Η παρέμβαση της «νέας χανσεατικής λέγκας» σημειώνεται τη στιγμή που Ιταλία και Κομισιόν συγκρούονται μετωπικά εξαιτίας του υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπει η Ρώμη στον προϋπολογισμό του 2019. Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρέπει να εφαρμόσει αντικυκλική πολιτική ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας της και πως αυξάνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ενισχύσει τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, περιορίζοντας έτσι και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Η Κομισιόν κατηγορεί τη Ρώμη πως αθετεί τους στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, πως η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξη και πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι σημαντικά υψηλότερο από το 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ρώμη και τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στους FT ότι οι δέκα κυβερνήσεις δεν προσπαθούν να αφαιρέσουν εξουσίες από την Κομισιόν, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει τακτική αξιολόγηση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να είναι σε θέση ο ESM να κρίνει κατά πόσον μια χώρα που ζητεί οικονομική διάσωση έχει βιώσιμο χρέος. Σύμφωνα με την πρόταση των δέκα κυβερνήσεων, πριν από κάθε χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να διενεργείται επίσημος έλεγχος της βιωσιμότητας χρέους μιας χώρας, όπως κάνει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα μιας κυβέρνησης να αποπληρώσει τα δάνεια που θα δεχτεί, τότε θα πρέπει να προηγούνται «μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα χρέους… σε συνεργασία με υπάρχοντες πιστωτές». Κοινώς, αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τους FT, η ιταλική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αντικρούσει κάθε προσπάθεια για ικανοποίηση αυτής της απαίτησης, ανησυχώντας πως η υιοθέτηση συστήματος για την επιβολή απωλειών στους ομολογιούχους θα προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το ιταλικό δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή