ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Προς μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών

Bloomberg: Προς μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών

Αμετακίνητη στις θέσεις της σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να παραμένει η Ιταλία.

Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αναμενόταν ότι θα διατηρήσει απαράλλαχτους τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Επιτροπής να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να αρχίσει να περιορίζει και το λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται σε περίπου 131%.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Λέγκας που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση συνεργασίας των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αποφάσισε να διατηρήσει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2019 (η Κομισιόν προβλέπει 1,2%) και τον στόχο για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% το 2020.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικού προστίμου στην για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.