Ανησυχία επενδυτών ενόψει της σημερινής απόφασης Ε.Ε. για την Ιταλία

Ανησυχία επενδυτών ενόψει της σημερινής απόφασης Ε.Ε. για την Ιταλία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελαφρώς τροποποιημένο προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ιταλία ενδέχεται να μην πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποίησε χθες, μάλλον διπλωματικά, ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λιγότερο από 24 ώρες προτού γίνει γνωστή η επίσημη απάντηση της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, από τη Ρώμη ο Λουίτζι ντι Μάιο, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, απαντούσε πως είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, τον οποίον είχε απορρίψει η Επιτροπή στις 23 Οκτωβρίου, ωστόσο επέμεινε πως τα βασικά του μέτρα δεν πρόκειται να τροποποιηθούν.

Σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει την αξιολόγηση των προϋπολογισμών που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αναμένεται πως όχι μόνο θα απορρίψει εκ νέου τον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά και πως θα παρουσιάσει έκθεση για το ιταλικό δημόσιο χρέος και τη μελλοντική εξέλιξή του, που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιβολή ακόμη και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ιταλία πληρώνει το τίμημα για την αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ο Ντι Μάιο, προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει η Κομισιόν, αλλά, αν είναι ανοικτοί στον διάλογο, μπορεί να βρεθεί μια λύση που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την ακύρωση των (βασικών) μέτρων του προϋπολογισμού».

Η απάντηση του Σεντένο από τις Βρυξέλλες ήταν πως κατανοεί τα κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η κρίση, «αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να απειλήσει την πορεία της εξυγίανσης των δημοσιονομικών». Η μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών είχε, φυσικά, το τίμημά της για την απόδοση των ιταλικών ομολόγων, αν και υπάρχουν και γενικότεροι παράγοντες, όπως η υποχώρηση παγκοσμίως της διάθεσης για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου και η απειλή άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., που οδηγούν σε άνοδο την απόδοση πιο ριψοκίνδυνων επενδύσεων. Χθες το πρωί, οι επενδυτές αντέδρασαν στις δηλώσεις Ντι Μάιο ξεπουλώντας ιταλικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να αυξηθεί προσωρινά στο 3,71%, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Στη συνέχεια, υποχώρησαν χάρη στην καθησυχαστική δήλωση του Εβαλντ Νοβότνι, κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας, σύμφωνα με τον οποίο η Ιταλία δεν αποτελεί ρίσκο για την Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή.

Η δήλωση της Ντανιέλ Νουί, απερχόμενης επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, πως οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων δεν έχουν βρεθεί σε επίπεδο που να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ήταν επίσης σημαντική. Χθες βράδυ, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,61% και η διαφορά (spread) με το αντίστοιχης διαρκείας γερμανικό ομόλογο βρισκόταν στις 335 μονάδες βάσης. Γενικά, οι αναλυτές θεωρούν επικίνδυνο σημείο καμπής τις 400 μονάδες βάσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή