Η Renault στηρίζει την αποπομπή Γκοσν από τη διοίκηση της Nissan

Η Renault στηρίζει την αποπομπή Γκοσν από τη διοίκηση της Nissan

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan αποφάσισε χθες, με τη στήριξη της Renault, να απομακρύνει από τη θέση του προέδρου της εταιρείας τον Κάρλος Γκοσν, μέχρι πρότινος σωτήρα και αναμορφωτή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Γκοσν έχει συλληφθεί από τη Δευτέρα στο Τόκιο με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων των Nissan-Renault και της φοροδιαφυγής για ποσό που υπολογίζεται στα 44 εκατ. δολάρια. Η Renault, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αρχικά είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την απομάκρυνσή του από το Δ.Σ. της Nissan, της οποίας κατέχει το 43,4%.

Οι δύο εκπρόσωποι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Δ.Σ. της Nissan είχαν ζητήσει αναβολή της απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα. Απείλησαν μάλιστα πως η Renault θα κάνει χρήση του δικαιώματος να διορίσει τον επόμενο πρόεδρο της Nissan και ακόμη δύο εκπροσώπους της στο Δ.Σ. Ωστόσο, ο Χιρότο Σαϊκάβα, διευθύνων σύμβουλος της Nissan, έπεισε τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον Γκοσν, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες από την εσωτερική έρευνα της εταιρείας, γεγονός που, όπως φάνηκε, έπεισε τους Γάλλους για την ενοχή του Γκοσν. Η γαλλική πλευρά θεωρούσε αρχικά ότι επρόκειτο για συνωμοσία της Nissan με στόχο τον Γκοσν, καθώς η βιαιότητα της σύλληψής του, συνοδεία μάλιστα κάμερας, δεν είναι συνηθισμένη πρακτική σε τέτοιου είδους διαδικασίες, οι οποίες γίνονται με ιδιαίτερη διακριτικότητα. Ωστόσο, «οι κατηγορίες είναι ακραίες σίγουρα, αλλά και ακριβείς. Γνωρίζουμε πως αναπτύσσεται μια θεωρία συνωμοσίας για την υπόθεση Γκοσν, αλλά εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ύστερα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει πλήξει τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μετοχή της Nissan έκλεισε την Τετάρτη στο χρηματιστήριο του Τόκιο με άνοδο 0,78%, αν και η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 4,6%. Η μετοχή της Renault έκλεισε χθες στο χρηματιστήριο των Παρισίων με άνοδο 0,17%, αν και έχει υποχωρήσει κατά 8,37% από την περασμένη Παρασκευή. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γκοσν είναι πιο σοβαρές από αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, σύμφωνα με τον Σιν Κουκιμότο, αναπληρωτή δημόσιο κατήγορο στον Συνήγορο του Πολίτη στο Τόκιο. Το σημαντικότερο ζήτημα που τίθεται μετά την απομάκρυνση του Γαλλοβραζιλιάνου επιχειρηματία από τους κόλπους της Nissan είναι το μέλλον της ιδιαίτερα επικερδούς συμμαχίας Renault-Nissan, καθώς ο Γκοσν λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ τους και σχεδίαζε να συγχωνευθούν. Ιαπωνία και Γαλλία εξέφρασαν εξαρχής την υποστήριξή τους στη διατήρηση της συμμαχίας Renault-Nissan, γεγονός που επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και ο Ιάπωνας ομόλογός του. «Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στη συμμαχία Renault-Nissan και ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτή η κερδοφόρος συνεργασία», έγραψε ο Λε Μερ στον λογαριασμό του στο Τwitter μετά τη συνάντηση. Ο Γκοσν και ο Γκρεγκ Kέλι, σύμβουλος στη Nissan, ο οποίος επίσης έχασε τη θέση του και βαρύνεται με τις ίδιες κατηγορίες, κρατούνται από τη Δευτέρα σε ιαπωνικές φυλακές αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα έτη.

Η Nissan, πέρα από την απόφαση για απομάκρυνση του Γκοσν, ανέθεσε σε τρία εξωτερικά διευθυντικά στελέχη να προτείνουν κάποιον από το διευθυντικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου, αποκλείοντας επομένως τον ορισμό προσωρινού προέδρου. Ο Γκοσν επισήμως παραμένει σύμβουλος, καθώς η απομάκρυνσή του από το διοικητικό συμβούλιο απαιτεί απόφαση των μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή