ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

prosdokies-gia-ligoteres-ayxiseis-epitokion-apo-ti-fed-2286718

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μια ενδεχομένως λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, δεδομένων των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τον εμπορικό προστατευτισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ τόνισε πως τα βασικά επιτόκια παρέμβασης βρίσκονται λίγο χαμηλότερα από το «ουδέτερο» επίπεδο, σε αντίθεση με δηλώσεις του στις αρχές Οκτωβρίου, όταν υποστήριξε πως βρισκόμαστε αρκετά μακριά από το συγκεκριμένο επίπεδο. Σε ανάλογο ύφος, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (7-8 Νοεμβρίου) έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της αρμόδιας επιτροπής ήταν σύμφωνοι για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, ενώ αρκετοί εξ αυτών εξέφρασαν αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα πρέπει η Τράπεζα να προβεί σε επιπρόσθετες αυξήσεις, τονίζοντας ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα πρέπει να είναι άμεσα εξαρτώμενες από τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε η άποψη πως η καθιερωμένη ανακοίνωση που δημοσιεύεται μετά τη λήξη κάθε συνεδρίασης ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ειδικότερα η φράση που αναφέρεται στις προσδοκίες της επιτροπής για επιπλέον σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, δίνοντας την εντύπωση στις αγορές ότι η Fed βρίσκεται ενδεχομένως κοντά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να φτάνει σε υψηλό εβδομάδας 1,1400 στο τέλος της εβδομάδας, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό 1,1500 που σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση στο 2,98% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου, προτού ενισχυθεί μερικώς στο 3,00% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς κυβερνητικού ομολόγου μειώθηκε κοντά στις 21,5 μονάδες βάσης την Παρασκευή – το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο, στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, στα περιθώρια της συνόδου του G20 (η συγγραφή του άρθρου έγινε την Παρασκευή), με σκοπό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.