ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονη ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές

Εντονη ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές

H απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία επί της προτεινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες ύστερα από ένα ακόμη Σαββατοκύριακο ταραχών στη Γαλλία ενέτεινε χθες την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ανησυχία που έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ετσι, η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017. Αρχικά έχασε 1,6% έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στο 1,2507 δολ., αν και ανέκαμψε ελαφρώς το βράδυ στο 1,2562 δολ. Στην αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε μόλις κατά 0,8%, καθώς οι εταιρείες του έχουν έσοδα σε ξένα νομίσματα και ευνοήθηκαν από την πτώση της στερλίνας. Με απώλειες 2% έκλεισε, όμως, ο επιμέρους δείκτης FTSE 250, που έχει μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια οικονομία της Βρετανίας. Αντιθέτως, οι τιμές των βρετανικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σημείωσαν άνοδο. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν 7,5 μονάδες βάσεις στο 1,19%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

Η ανησυχία συμπαρέσυρε, όμως, και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με υποχώρηση 1,54% και τον CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 1,47%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με υποχώρηση 1,77%.

Ακολουθώντας το γενικευμένο αρνητικό κλίμα, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν μέρος της ανόδου που είχαν σημειώσει τη περασμένη εβδομάδα μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 51,6 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 60,85 δολ. το βαρέλι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εν μέσω ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών ακολουθώντας τις μετοχές της Apple. Η μετοχή του κολοσσού των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 2,1% όταν κινεζικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πώληση επτά μοντέλων του δημοφιλούς κινητού iPhone. Την ακολούθησαν στην πτώση της σειρά προμηθευτών της. Αργά το βράδυ, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,83%.