«Καμπανάκι» για το κόστος της κλιματικής αλλαγής

«Καμπανάκι» για το κόστος της κλιματικής αλλαγής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς επενδυτικές, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία με συνολικό ενεργητικό 32 τρισ. δολαρίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Προειδοποιούν πως εάν δεν μειωθούν άμεσα οι εκπομπές ρύπων, οι ετήσιες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία λαμβάνει χώρα στην Πολωνία, 415 επενδυτικές, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία απηύθυναν γραπτή έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του οργανισμού για να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη της Schroders, η οποία συνυπογράφει την κοινή επιστολή των προαναφερόμενων παικτών του διεθνούς επενδυτικού κόσμου προς τις κυβερνήσεις. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η βρετανική επενδυτική εταιρεία υπολογίζει πως οι ετήσιες απώλειες στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 23 τρισ. δολάρια. Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οι επιπτώσεις θα είναι τετραπλάσιες από αυτές που προκλήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s επεσήμανε πως «η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου». Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Τόμας Ντινάπολι –από τους επικεφαλής του συνταξιοδοτικού ταμείου New York State Common Retirement Fund με ενεργητικό 207 δισ. δολαρίων– θεωρεί πως θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Μια οικονομία με χαμηλούς ρύπους γεννά ευκαιρίες και οι επενδυτές που το παραβλέπουν εκτίθενται σε κινδύνους», δηλώνει ο κ. Ντινάπολι στον Guardian.

Αν και δεκάδες κυβερνήσεις αναμένεται να δεσμευθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αυτήν την εβδομάδα από την Πολωνία, τα οικονομικά στοιχεία απεικονίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Από το 2015, όταν πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και υπεγράφη η γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού, διάφορες κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν επενδύσει σχεδόν 500 δισ. δολάρια στην κατασκευή νέων εργοστασιακών μονάδων που λειτουργούν με καύση άνθρακα.

Στην κοινή επιστολή τους, οι 415 επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να επισπεύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε καύσιμα με χαμηλούς ρύπους και να καθιερώσουν τη δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων με περιβαλλοντικά κριτήρια, σύμφωνα π.χ. με τις συστάσεις του TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).

Μεταξύ των επενδυτικών φορέων που συνυπογράφουν την επιστολή είναι κάποια από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου όπως το Calsters και το ΑΒΡ, αλλά και ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η ΑΧΑ, η Aviva και η Zurich.

Στην κοινή επιστολή τους, οι συνυπογράφοντες τονίζουν επίσης την ανάγκη να τερματιστούν οι επιδοτήσεις στον άνθρακα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει τις επιδοτήσεις αυτές στα 5 τρισ. δολάρια ετησίως. Εδώ και μία δεκαετία, οι του G20 υπόσχονται πως θα λάβουν μέτρα για τη μείωση των επιδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή