Το Πεκίνο κάνει κινήσεις για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο κάνει κινήσεις για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα πραγματοποιεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση όσων συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο του G20 στο Μπουένος Αϊρες. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η Κίνα προχώρησε χθες στην πρώτη αγορά αμερικανικής σόγιας ύστερα από τουλάχιστον έξι μήνες. Εχει προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα άρει τους πρόσθετους δασμούς που έχει επιβάλει ως αντίποινα στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων. Οι δύο κινήσεις σε συνδυασμό καταδεικνύουν πως η Κίνα επιχειρεί πράγματι να θέσει σε εφαρμογή τους όρους της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι την 1η Δεκεμβρίου.

Το Reuters επικαλείται συγκεκριμένα δύο Αμερικανούς μεσάζοντες, που αναφέρουν ότι κρατικές εταιρείες της Κίνας εισήγαγαν 500.000 τόνους αμερικανικής σόγιας αξίας άνω των 180 εκατ. δολαρίων. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, δήλωσε πως ίσως ο όγκος της εισαγόμενης σόγιας να ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πελάτης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας, με στοιχεία του περασμένου έτους. Η αξία αυτών των εισαγωγών έφτασε τα 12 δισ. δολάρια το περασμένο έτος. Είχε, ωστόσο, διακόψει κάθε αγορά αμερικανικής σόγιας από τις αρχές Ιουλίου, όταν η δεύτερη οικονομία στον κόσμο άρχισε να προχωράει σε αντίποινα στους δασμούς που είχε επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Την Τρίτη, η είδηση ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να άρει τους δασμούς που είχε επιβάλει στα αμερικανικά αυτοκίνητα οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών Αμερικής και Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, έπεισε πολλούς αναλυτές πως επίκειται πράγματι κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον καθώς οι δύο πλευρές προτιμούν την ανακωχή από την αντιπαράθεση. Στην αρχή της εβδομάδας όλα κατέτειναν στην αντίθετη κατεύθυνση, με οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως η ανακωχή που συμφώνησαν Τραμπ και Σι στο Μπουένος Αϊρες διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες. Οι αγορές έκλειναν με σημαντικές απώλειες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, και οι επενδυτές προεξοφλούσαν περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Αιτία της απαισιοδοξίας ήταν το γεγονός ότι οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies καθ’ υπαγόρευσιν της Ουάσιγκτον. Χθες, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να παρέμβει για να εξομαλυνθεί το κλίμα και να οδηγηθούν τα πράγματα σε συμφωνία με την Κίνα για το συμφέρον των ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή