Οφειλέτες δύο ταχυτήτων προς άγραν ψήφων ενόψει εκλογών

Οφειλέτες δύο ταχυτήτων προς άγραν ψήφων ενόψει εκλογών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι εισηγήσεις στην κυβέρνηση για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ύψους 12.000 ευρώ για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν τη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση βάμβακος, να μην κατάσχονται, να μην υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και να μη συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές προς οποιονδήποτε οργανισμό του Δημοσίου και ασφαλιστικό φορέα μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη αποστείλει τη σχετική τροπολογία στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όχι μόνο διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση παρά μόνον ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά υποστηρίζει ότι θα «κοπεί» από τους δανειστές.

Αλλά ακόμα και αν περνούσε από τους δανειστές, δεν θα περνούσε από την Κομισιόν, και αυτό διότι θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκτηση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Κομισιόν για την ανάκτηση χρημάτων από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη που θεωρήθηκαν από την Επιτροπή κρατική ενίσχυση.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε νέα γενιά οφειλετών, καθώς οι περισσότεροι θα σταματούσαν να πληρώνουν τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο λόγος που από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βιάζονται να «περάσει» η σχετική τροπολογία έγκειται στο ότι στις 19-20 Δεκεμβρίου κατατίθενται στους λογαριασμούς των αγροτών (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο) οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καθαρά προεκλογικό παιχνίδι που θα αποβεί μεσομακροπρόθεσμα εις βάρος των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων ο βουλευτής Ζακύνθου και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής σχετικά με την προστασία των κοινοτικών ενισχύσεων από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η τροπολογία προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεσιν, για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές δικαιούχων (αγροτών) δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές προς οποιονδήποτε οργανισμό του Δημοσίου και ασφαλιστικό φορέα, μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή