Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών τον Νοέμβριο

Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών τον Νοέμβριο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω περαιτέρω κάμψης στις προβλέψεις για παραγωγή, σημειώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας για τη βιομηχανία, που δημοσίευσε χθες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώνεται τον Νοέμβριο ελαφρώς χαμηλότερα, στις 97,9 μονάδες (από 98,9 μονάδες τον περασμένο Νοέμβριο).

Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, το διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας έχει ακόμη αβεβαιότητες.

Επιπλέον, η οικονομία της Ευρωζώνης που είναι ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξής της στο 1,6% από 2,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Οι εξαγωγές, σημειώνει το ΙΟΒΕ, εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων κινούνται ανοδικά. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, αλλά λιγότερο από τις εξαγωγές.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών είναι μεικτές. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά κινήθηκε ανοδικά. Στα κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης αυξάνεται, επίσης, λόγω μικρής ανόδου της παραγωγής και της τρέχουσας ζήτησης. Πτωτικά κινείται ο δείκτης στα ενδιάμεσα αγαθά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή