1,99 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου τον Οκτώβριο

1,99 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου τον Οκτώβριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει στους προμηθευτές, δημιουργεί νέα χρέη 2 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο πληρώθηκαν οφειλές ύψους 82,1 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 164 εκατ.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές νοσοκομείων, υπουργείων κ.λπ. ανέρχονταν συνολικά στο ποσό του 1,913 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο πληρώθηκαν 82,1 εκατ. ευρώ και θα περίμενε κανείς ότι το χρέος του Δημοσίου θα μειωνόταν στο 1,83 δισ. Ωστόσο, αυτό όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά εκτινάχθηκε στο 1,99 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες (ο στόχος ήταν το τέλος Δεκεμβρίου), παρά το γεγονός ότι έγιναν σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας αλλά και από τον επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των οφειλών. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 114 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 263 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 799 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 476 εκατ. είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 409 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

• 341 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 296 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

• 627 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, μειωμένες κατά 72 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή