Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε περαιτέρω το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται, υπεραντισταθμίζοντας την ταυτόχρονη άνοδο των εξαγωγών και του τουρισμού και χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο ανατροπής της ισορροπίας που επιτεύχθηκε στην περίοδο των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 ήταν 2,1 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 1,6 δισ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των εξαγωγών, καθώς επιταχύνθηκαν και οι εισαγωγές σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% (οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν 11,3%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,5%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα οι αφίξεις κατοίκων ταξιδιωτών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 10,8% και 9,9%, αντίστοιχα. Επίσης, άνοδο κατά 14% σημείωσαν και οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 871 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 82 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, κάτι που οφείλεται στην επιδείνωση πρωτίστως του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εισαγωγές των οποίων αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι αντίστοιχες εξαγωγές. Σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,9% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν 13,5%) και οι συνολικές εισαγωγές κατά 15,4% (οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22%).

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες επενδύσεις, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατέγραψαν αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου καταγράφεται, επίσης, αύξηση 2,4 δισ ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επεσήμανε χθες και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή