Στην τελική ευθεία δύο τουριστικές επενδύσεις

Στην τελική ευθεία δύο τουριστικές επενδύσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται πως το 2019 αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο έτος αναφορικά με την υλοποίηση σειράς επενδύσεων ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης προνομιακών εκτάσεων γης του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κέρκυρα, η οποία αποτέλεσε μάλιστα και την πρώτη αξιοποίηση δημόσιου ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού ήδη από το 2012…

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία έχει λάβει πλέον τις απαιτούμενες εγκρίσεις του επενδυτικού της σχεδίου και από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στοχεύοντας στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και την έναρξη της επένδυσής της εντός του 2019.

Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το 2021 θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων που δρομολογεί η εταιρεία στην περιοχή «Ερημίτης» της Κέρκυρας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον προκύψει η σχετική ζήτηση, στις προθέσεις των επενδυτών είναι και η κατασκευή 40 πολυτελών εξοχικών κατοικιών, επιφάνειας της τάξεως των 250 τ.μ. εκάστη. Οι κατοικίες θα αναπτυχθούν σταδιακά σε οικόπεδα του ενός στρέμματος η καθεμία μέχρι το 2025. Οσον αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα, αυτή θα περιλαμβάνει 90 δωμάτια και 76 σουίτες (έως τριών υπνοδωματίων). Τη μονάδα θα λειτουργήσει κάποια από τις μεγάλες τουριστικές αλυσίδες, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη NCH Capital. Προ ολίγων ημερών, η εταιρεία εξασφάλισε και την επιχορήγηση του επενδυτικού σχεδίου του ξενοδοχείου με το ποσό των 10,65 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με πρόσθετη απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, εγκρίθηκε η επιχορήγηση κατά 6 εκατ. ευρώ και του έτερου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, που αφορά τη δημιουργία μαρίνας ελλιμενισμού, δυναμικότητας 57 θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα έχει συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα τόσο από τον δήμο όσο και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ωστόσο, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί, έχουν όλες απορριφθεί, με τις αποφάσεις του ΣτΕ να είναι στο σύνολό τους υπέρ της επένδυσης.

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα «στοιχειωμένο» ακίνητο, αυτό της παραθαλάσσιας έκτασης των Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει επανέλθει στο προσκήνιο από το ΤΑΙΠΕΔ, που επιδιώκει την αξιοποίησή του, μέσω της ανάπτυξης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών κατοικιών. Προ ολίγων ημερών δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Με βάση αυτήν, στόχος είναι η αξιοποίηση περίπου 350 στρεμμάτων από τα συνολικά 708 που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση, η οποία στεγαζόταν στην περιοχή μέχρι το 1993, όταν κι έκλεισε. Ειδικότερα, σε 320 στρέμματα που έχουν «μέτωπο» προς τη θάλασσα, προβλέπεται η ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που θα περιλαμβάνει πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα και περί τις 80 κατοικίες. Στα υπόλοιπα 30 στρέμματα που προβλέπεται να αξιοποιηθούν, σχεδιάζονται εμπορικές χρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποπειραθεί να αναπτύξει το ακίνητο στις Γούρνες και το 2014, αλλά ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Με βάση το νέο ΕΣΧΑΔΑ που εκδόθηκε στο μεσοδιάστημα, καταργήθηκε η πρόβλεψη για γήπεδο γκολφ που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή