Σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών την επόμενη διετία βλέπει ο οίκος Fitch

Σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών την επόμενη διετία βλέπει ο οίκος Fitch

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σταθεροποιητικές τάσεις ή έστω οριακή άνοδο προβλέπει για την πορεία των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα την προσεχή διετία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, μπορεί τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας να καταγράφουν ήπια ανάπτυξη, ωστόσο η αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να επωφεληθεί όσο ίσως θα μπορούσε, εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αυτή. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας αποτελεί και η υψηλή φορολόγηση των νεόδμητων κατοικιών, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ 24% στην απόκτηση νέων ακινήτων (με οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί μετά την 1η/1/2006), εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η αγορά του κέντρου της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η άνοδος αυτή έχει τροφοδοτηθεί από την αυξημένη κινητικότητα των ξένων επενδυτών, οι οποίοι προσελκύονται από τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής Golden Visa, για όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. δαπανήσουν ποσά τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις έχουν απογειώσει τις τιμές των ενοικίων, εξωθώντας αρκετούς εγχώριους ενοικιαστές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Η Fitch συμπληρώνει ότι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να περιορίζει τις τράπεζες και να στερεί κεφάλαια από την πραγματική οικονομία. Πάντως, εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα περιοριστούν μεσοπρόθεσμα, χάρις σε νομοθετικές διευκολύνσεις που αναμένονται από την κυβέρνηση, αλλά και στην προσπάθεια των τραπεζών, στο πλαίσιο της ανάγκης συμμόρφωσης με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, ο οίκος εκτιμά ότι η αύξηση των χορηγήσεων νέων στεγαστικών δανείων θα συνεχίσει να υπολείπεται του –έστω και με αργούς ρυθμούς– βελτιούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, παρά την ενισχυμένη ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν αποπληρώσει ή μειώσει σημαντικά τις οφειλές τους προς τον ELA, την έκτακτη βοήθεια της ΕΚΤ.

Πάντως, όσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών συνεχίζουν να συμπιέζονται και να συρρικνώνονται, τόσο η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια θα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δεν ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ, τάση η οποία θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και το 2020, κατά τη Fitch.