ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη η Ελλάδα στις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών και καρπών από τη Αλβανία

triti-i-ellada-stis-eisagoges-froyton-lachanikon-kai-karpon-apo-ti-alvania-2299393

Στην πρώτη θέση των αγορών που απορροφούν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Αλβανία βρέθηκε, το 2018, η Ιταλία, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ"

Συγκεκριμένα, το 2018, η αξία των αγροτικών προϊόντων που εξήγαγε η Αλβανία στην Ιταλία διαμορφώθηκε σε 8,6 δισεκατομμύρια λεκ. Πέρυσι, η Αλβανία εξήγαγε στην Ιταλία 22,3 χιλιάδες τόνους γεωργικών προϊόντων και ζώντων ζώων, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 2,9 δισεκατομμύρια λεκ που αντιστοιχούν σε 74,4 χιλιάδες τόνους εξαγόμενων προϊόντων.

Τα αλβανικά αγροτικά προϊόντα φαίνεται ότι ενισχύουν την εξωστρέφειά τους, καθώς κάνουν πιο αισθητή την «εμφάνισή» τους σε αγορές όπως της Σουηδίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Τα βασικά προϊόντα που εξάγονται είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2018 διαμορφώθηκε σε 33,8 δισεκατομμύρια λεκ, αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με το 2017 (31,5 δισ. λεκ), τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ