Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα έργα και οι ημέρες του ΚΑΣ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα έργα και οι ημέρες του ΚΑΣ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έργα και οι ημέρες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έχουν πλέον διαδοθεί πέραν των ελληνικών συνόρων και έχουν διαβεί ακόμα και τον Ατλαντικό. Η αρνητική στάση του απέναντι σε εμβληματικές επενδύσεις όπως στο λιμάνι του Πειραιά, στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό ή στην Αφάντου της Ρόδου απασχολούν έγκριτα μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal, το Bloomberg και οι Financial Times. Οχι γιατί αμφισβητεί κανείς την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων, όταν και όπου βρεθούν, αλλά διότι οι αποφάσεις του τείνουν να γίνουν συνώνυμο με τις μεγάλες καθυστερήσεις που ενίοτε οδηγούν ακόμα και σε κίνδυνο ολοκληρωτικής ματαίωσης επενδύσεων. Και επειδή τα μέσα αυτά αποτελούν τις Βίβλους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η ζημία που προκαλείται στην ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού είναι τεράστια, εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων από το Λονδίνο.

«Οι Ελληνες γραφειοκράτες ύψωσαν ένα τεράστιο εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη», ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσεις σε επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ. «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την τελευταία ένδειξη ισχύος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «το συμβούλιο αυτό συχνά καθυστερεί επενδύσεις για χρόνια». H Wall Street Journal σημειώνει ότι «εταιρείες δυτικών χωρών αποφεύγουν την Ελλάδα για χρόνια, τρομαγμένες από τις δεκαετίες οικονομικών δεινών και τη διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας».

Πριν από ένα χρόνο η ίδια εφημερίδα σημείωνε ότι «η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία είναι μεταξύ των γραφειοκρατικών οργανισμών που φοβούνται περισσότερο οι επενδυτές σε μια χώρα πασίγνωστη για τη γραφειοκρατία της», σε αφιέρωμά της σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Μάικ Αγγελιάδης που κέρδισε το 2014 διαγωνισμό για την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου γηπέδου γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου, με το ύψος της επένδυσης στα 400 εκατ. ευρώ. «Χρόνια αργότερα και ενώ έχει ξοδέψει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, η κρατική αρχαιολογική υπηρεσία πάγωσε το σχέδιο επικαλούμενη αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή και από τότε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος». Δεν είναι μόνον η Wall Street Journal.

Νωρίτερα φέτος η γαλλική Le Figaro σε άρθρο της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έκανε εκτενείς αναφορές στις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία εν γένει και συγκεκριμένη αναφορά στην επαπειλουμένη τότε από την αρχαιολογική υπηρεσία και υλοποιηθείσα πλέον κήρυξη του Πειραιά ως ζώνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το Bloomberg και οι Financial Times έχουν επίσης ασχοληθεί με την αρχαιολογική γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Ειδικά όταν η επένδυση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό ετέθη προς κρίση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης μελών του να κηρυχθεί ολόκληρη η έκταση του πρώην αεροδρομίου, καθώς και τμήματα των όμορων δήμων, αρχαιολογική ζώνη. Οπως τώρα στον Πειραιά έτσι και τότε στο Ελληνικό, το συμβούλιο τελικά αποφάσισε να κηρύξει σημαντικά τμήματα της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, προς έκπληξη ακόμα και των πλέον καλοπροαίρετων διεθνών επενδυτών, ανέφεραν τότε τα οικονομικού ενδιαφέροντος ΜΜΕ που παρακολουθούν πάντοτε αυτές τις εξελίξεις. Και τις παρακολουθούν διότι ενδιαφέρουν το κοινό τους. Ενα κοινό από το οποίο η Ελλάδα, λογικά, πρέπει να προσδοκά να φέρει κεφάλαια εδώ για να τα επενδύσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή