Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα

Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά και η καταβολή 13ης σύνταξης, σχολιάζει με εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς, όπου αναμένεται να τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης» και σε αυτό ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στη σειρά φορολογικών περικοπών για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, δίνοντας στην κυβέρνησή της περιθώριο να προχωρήσει σε αυτά μέτρα και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς», γράφει ο συντάκτης και παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Τσίπρας σε κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλότο και άλλους υπουργούς.

Τα νέα μέτρα, σημειώνει το δημοσίευμα, θα τεθούν σε ισχύ το 2019-21. Περιλαμβάνουν ένα μόνιμο όφελος για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κάθετα κατά το αποκόρυφωμα της κρίσης το 2012.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα εστιατόρια θα μειωθεί στο 13% από 24%, ενώ ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11%. Η κυβέρνηση θα εξαλείψει επίσης τον λεγόμενο «φόρο αλληλεγγύης» στα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και θα τον μειώσει για όλα τα άλλα εισοδήματα από το επόμενο έτος.

Επιθυμεί επίσης να μειώσει το εταιρικό φόρο στο 25% έως το 2021 από 28%.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, ο συντάκτης, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, εάν οι δανειστές, κλιμάκιο των οποίων βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις.

«Ο Τσίπρας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας ή τους ετήσιους στόχους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους, ύψους 3,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής έως το 2022.

Η υπεραπόδοση για το 2019 θα ανέλθει στα 1,14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, ποσό 5,5 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έως το 2022 και τις υποχρεώσεις χρέους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι, σήμερα Τετάρτη στις 10:00, το αντικείμενο της συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Θα ακολουθήσει, στις 11:00, η ανακεφαλαίωση των τριήμερων συζητήσεων, και στη συνέχεια οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι η έκθεση από τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή