ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 150% ο συντελεστής αποσβέσεων στις επενδύσεις

Στο 150% ο συντελεστής αποσβέσεων στις επενδύσεις

Την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100% που είναι σήμερα, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, μέτρο το οποίο, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει ιδιαιτέρως αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα αφορά επενδύσεις εντός πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε όλους τους κλάδους.

Η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ήδη από το 2016 είχε επισημάνει την ανάγκη να αυξηθεί στο 200%, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να γίνουν οι πολυπόθητες επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επίσπευση της μείωσης του συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων στο 25%, εκτιμώντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται το 2021 θα επιτρέψει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τη χρονιά εκείνη, αντί του 2022.

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων της επόμενης χρονιάς προβλέπει, επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 α) μειώνεται ο φόρος όλων των συνεταιρισμών, ανεξαρτήτως κλάδου, στο 10% και β) επιβάλλεται έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών που είναι μέλη συνεταιρισμού.

Στην κατεύθυνση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη επικαιροποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία θα εξειδικευθεί σε 100 μεταρρυθμίσεις.