Διευρύνθηκε στο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα

Διευρύνθηκε στο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τόσο το α΄ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσο και τον μήνα Μάρτιο, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 12% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019  και τον μήνα Μάρτιο κατά 28,1%. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο και μείωση κατά 3,6% τον Μάρτιο. Οι ελληνικές εξαγωγές βρέθηκαν υπό πίεση τον Μάρτιο και σημείωσαν –συγκυριακά– ελαφρά κάμψη, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχολιάζοντας το μηνιαίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

Ωστόσο, παρά την κάμψη του Μαρτίου, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος στο σύνολο του πρώτου τριμήνου, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό, όπως είναι η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί πως «είναι η κατάλληλη στιγμή, η χώρα να επενδύσει πάνω στο δίπολο παραγωγή – εξωστρέφεια, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική που θα υπηρετηθεί διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου».

Ειδικότερα για την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Μάρτιο του 2019, παρατηρείται πτώση προς όλους τους προορισμούς, Ετσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι μειωμένη τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (-2,9%) όσο και προς τις τρίτες χώρες (-4,4%). Οταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση προς την Ε.Ε. κατά -4,5% και προς τις τρίτες χώρες άνοδο κατά 3,8%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Μάρτιο του 2019 διαμορφώθηκε στο 52,9% από 52,5% τον Μάρτιο του 2018, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες υποχώρησε σε 47,1% από 47,5% τον Μάρτιο του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς την Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 66,6% και των τρίτων χωρών στο 33,4%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις χώρες της Ε.Ε. (5%) αλλά ελαφρά μειωμένη προς τις τρίτες χώρες (-2,2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή