ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

«Η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στη Βουλή. Θα υπάρξουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και για άλλα ροφήματα τα οποία πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο πακέτο παροχών σημείωσε ότι δεν πρόκειται για προεκλογικά μέτρα και υπογράμμισε:

«Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο, να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά – σιγά τα μέτρα των παροχών».

«Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλιο για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε, γι΄ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020», τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα ποιος φόρος έχει πόση απόδοση. Εμείς λέγαμε 800 εκατ.ευρώ, η Κομισιόν έλεγε 500 εκατ.ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 20 εκατ.ευρώ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλαμε. Είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου, έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα».

Ερωτηθείς, τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ υπογράμμισε ότι «τον μειώσαμε φέτος, θα τον μειώσουμε και του χρόνου».