Εως 100 ευρώ φθάνει η ανώτατη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2019

Εως 100 ευρώ φθάνει η ανώτατη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2019

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 100 ευρώ καθορίζεται το ανώτατο ποσό της έκπτωσης που μπορεί να έχει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, διευρύνεται ενδεχομένως ο αριθμός των δικαιούχων και της έκπτωσης που θα έχουν, καθώς στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της έκπτωσης, δεν θα συνυπολογίζεται η αξία των αγροτεμαχίων.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε αυτή τη διεύρυνση καθώς χρόνια τώρα αδυνατεί να υπολογίσει την αξία των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου τα έχει εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Οπότε, αναγκάζεται να προβεί σε αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες να βγουν κερδισμένοι πληρώνοντας χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Δεν περιλαμβάνεται η φορολόγησή τους στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί το σύνολο της περιουσίας. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ουδείς μπορεί να έχει έκπτωση μεγαλύτερη των 100 ευρώ και ότι η έκπτωση μηδενίζεται για τους ιδιοκτήτες των οποίων το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στην αιτιολογική έκθεση των νέων διατάξεων τονίζεται ότι αφενός «όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη, και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η ακίνητη περιουσία ξεπερνάει τα 60.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι «κόφτες», έτσι ώστε η έκπτωση να μην ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με τη διάταξη, «όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα 100 ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των 60.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις νέες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμό φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, κ.λπ.)».

Πάντως, δεν αποκλείεται οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εξανεμιστούν καθώς επίκειται νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα μέσα Ιουνίου. Βέβαια, αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019 αλλά του επόμενου έτους. Δηλαδή, η μείωση έως και 100 ευρώ το 2019 μπορεί να χαθεί ή να περιορισθεί το 2020.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες ή προχώρησε σε μικρές αυξήσεις, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή