ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκλογές «παγώνουν» την έκθεση των θεσμών

Οι εκλογές «παγώνουν» την έκθεση των θεσμών

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους θεσμούς για το κατά πόσον θα πρέπει να προχωρήσει η δημοσίευση της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, η οποία αναμενόταν στις 5 Ιουνίου, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Σε μια ένδειξη του αναμενόμενου, επικριτικού προς την κυβέρνηση, περιεχομένου της έκθεσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ επαναλάμβανε χθες την εκτίμηση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι με τις παροχές που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.

Οι θεσμοί, πάντως, χθες δεν επιβεβαίωναν –ούτε διέψευδαν– την  πληροφορία περί πιθανής αναβολής της δημοσίευσης. 

Οικονομικοί παράγοντες στην Αθήνα σχολίαζαν, εξάλλου, ότι ενδεχόμενη αναβολή της προγραμματισμένης δημοσίευσης θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων υπέρ της σημερινής κυβέρνησης, οπότε το επιχείρημα περί μη παρέμβασης δεν ισχύει και μάλλον λειτουργεί αντίστροφα.

Σε κάθε περίπτωση, στις 5 Ιουνίου πρέπει να δημοσιευθούν οι συστάσεις της Κομισιόν στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όπου η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι παρούσα. Η έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κανονικά θα έπρεπε να συνοδεύει τις συστάσεις αυτές, έλεγε στην «Κ» ευρωπαϊκή πηγή.

Αν τελικά οι θεσμοί καταλήξουν στη μη δημοσίευσή της, σημείωναν οι πηγές στις Βρυξέλλες, δεν θα είναι κάτι πρωτάκουστο. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να καθυστερήσει τη δημοσίευση προστίμου για την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και οι δύο χώρες αδυνατούσαν να φτάσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους. Τελικά, όχι μόνο δεν δημοσιεύθηκαν τα πρόστιμα προεκλογικά, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβληθούν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπως ονομάζεται, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα τοποθετηθούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι παροχές, τις οποίες ψήφισε ήδη η ελληνική κυβέρνηση ( μείωση ΦΠΑ, «13η σύνταξη» κ.λπ.).

Είναι ενδεικτικό ότι στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες, ο κ. Στράουχ, του ESM, σημείωσε ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί φέτος να χαθεί με μεγάλο περιθώριο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Οσο για το 2020, αν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες, το θέμα θα είναι ακόμη σοβαρότερο. Επιπλέον, ο κ. Στράουχ επέκρινε το περιεχόμενο των μέτρων, λέγοντας ότι δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, παρότι ίσως βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα. «Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για μας ως τον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πιστωτή της Ελλάδας», είπε. Εξάλλου, ο κ. Στράουχ συνέδεσε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την άνοδο των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης τις προηγούμενες ημέρες.

Πέρα από τις παροχές, οι μεταρρυθμίσεις που είχε κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση έχουν μείνει πίσω. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έπρεπε να είχαν μηδενιστεί, παραμένουν ακόμα υψηλότερα από 2  δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενας σημαντικός παράγων όμως για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα είναι ότι από το καλοκαίρι και μετά μπαίνει σε μεταβατική φάση, καθώς η Επιτροπή Γιούνκερ θα παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Νοέμβριο. Οπως συνέβη και στο παρελθόν, είναι πιθανό πολλοί επίτροποι σε καίριες θέσεις να φύγουν, καθώς αναλαμβάνουν υποχρεώσεις στις χώρες τους ή σε άλλους θεσμούς, αφήνοντας την Επιτροπή χωρίς δυνατότητα παρέμβασης και αποδυναμώνοντας την επιρροή της.