ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – Ιαπωνίας

Θετικές οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – Ιαπωνίας

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (ΕPA), που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είτε από την Ιαπωνία, είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές, εκτιμά το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται, αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται, ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται.

Αντίστοιχα, εκτιμά πως θετικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες κατηγορίες προϊόντων που εξάγει η χώρα μας, όπως τα υποδήματα (δασμός 27%, 10ετής περίοδος μηδενισμού δασμών), τσιγάρα (16%, 10ετής περίοδος), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λπ.

Ειδικότερα, η ευκολότερη πρόσβαση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως με τη σταδιακή μείωση των δασμών, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγή οχημάτων και επομένως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία, εκτιμά το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει, η μείωση δασμών θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής πώλησης των οχημάτων ιαπωνικής κατασκευής, επομένως σε ωφέλεια για τους Έλληνες καταναλωτές.

Ωστόσο, τυχόν αύξηση των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών, περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και μεγαλύτερη εκροή συναλλάγματος, υποστηρίζει και επισημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην ΕΕ, συνεπεία της Συμφωνίας.

Επίσης, η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, γεγονός που εκτιμά ότι αναμένεται να επιδράσει θετικά στις ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας.

Ειδικότερα, επισημαίνεται:

– Κονσέρβες φρούτων: (Έως τον Φεβρουάριο ίσχυε δασμός 12%-15% – Θα μηδενιστεί στην 6ετία)

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017, αθροιστικά για τις διάφορες κατηγορίες φρούτων, σε 7,6 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγικοί δασμοί θα μηδενισθούν εντός 6ετίας.

– Οίνος: (Ίσχυε δασμός 15% και άνω- Από τον Φεβρουάριο μηδενίστηκε)

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε 600.000 ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν τριπλασιασθεί κατά την τελευταία τετραετία και τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2018 δείχνουν συνέχιση της ανόδου. Στη Συμφωνία προβλέπεται μηδενισμός του δασμού από την πρώτη ημέρα ισχύος της, επομένως θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική ωφέλεια, δεδομένου ότι τα έτη 2018-2019 συνεχίζεται το πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

– Τυρί: (Ίσχυε δασμός 29,8% -μηδενίστηκε)

Το 2017 οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 262.000 ευρώ και αφορούσαν κατά 90% τη φέτα. Η προβλεπόμενη παροχή προστασίας στη φέτα αναμένεται να σταματήσει τις πωλήσεις άλλων τυριών με την επωνυμία «φέτα», πάντοτε από αγελαδινό γάλα και σε χαμηλότερη τιμή από την ελληνική. Επομένως, η φέτα θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα και πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών.

– Γιαούρτι: (δασμός 29,8% + 915 γεν ή περ.7€/κιλό)

H Συμφωνία δεν επηρεάζει το ύψος του δασμού και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή τουλάχιστον την επομένη πενταετία. Ο πολύ υψηλός δασμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, ενώ την τελευταία τριετία αναπτύχθηκε η αγορά στραγγιστού γιαουρτιού ελληνικού τύπου αποκλειστικά με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε μόλις 33.000 ευρώ από 64.000 ευρώ το 2016.

– Προϊόντα σοκολάτας: (Ίσχυε δασμός 29,8%-Σταδιακός μηδενισμός σε 10 έτη)

Παρ’ όλο τον υψηλό δασμό, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 88% το 2017. Προβλέπεται ο σταδιακός μηδενισμός των δασμών σε περίοδο 10 ετών με ευεργετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εξαγωγές.

– Ζυμαρικά: (Ίσχυε δασμός 30 γεν/κιλό-θα μηδενιστεί σταδιακά εντός 10ετίας)

Οι εξαγωγές της χώρας μας στην Ιαπωνία ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 11% έναντι του 2016. Ο δασμός θα μηδενισθεί σταδιακά εντός δεκαετίας, καθιστώντας τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.

– Ελαιόλαδο: Ο εισαγωγικός δασμός ήταν ήδη μηδενικός και δεν υφίστανται μη δασμολογικά εμπόδια, επομένως δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ το 2017 (πτώση κατά 15% εν συγκρίσει προς το 2016)

– Λοιπά τρόφιμα: η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ