Στις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις με έσοδα έως 2 εκατ.

Στις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις με έσοδα έως 2 εκατ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική εξαγγελία του κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το πράξει με την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε επιλέξει με τροπολογία που είχε καταθέτει στη Βουλή να αυξήσει τις αρχικές δόσεις από 18 σε 24 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις 36.

Πλέον η κυβέρνηση, αποσκοπώντας σε οφέλη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επεκτείνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, ακυρώνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ακόμα και αν οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες.

Επί της ουσίας, το άρθρο 5 της ΠΝΠ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προσεχώς αναφέρει ότι τροποποιούνται τα άρθρα 98 και 100 του ν. 4611/19 που αφορά τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία μέχρι 120 δόσεις και προβλέπει:

– Την επέκταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε. και Ε.Ε. κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους το 2017 δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/18.

– Εταιρείες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων έχουν δικαίωμα να μεταπηδήσουν στις 120 δόσεις.

– Εάν οι εταιρείες έχουν διακόψει τις εργασίες τους, λαμβάνεται υπ’ όψιν ο κύκλος εργασιών του έτους διακοπής των εργασιών της (να είναι κάτω από 2 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι σε άλλο άρθρο της ΠΝΠ προβλέπονται τα εξής:

– Παρέχεται η δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να συμβάλλονται ως ναυλωτές, στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού, για τη ναύλωση επαγγελματικού τουριστικού πλοίου αναψυχής.

– Προβλέπεται ότι ο κανονισμός παιγνίων για τη ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων θα εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί ο κανονισμός με υπουργική απόφαση και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, ορίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ, βάσει της οποίας έχουν ήδη έχουν δοθεί άδειες για λειτουργία τέτοιων παιγνίων που αποφέρουν σημαντικά  έσοδα στο Δημόσιο.

– Παρατείνεται έως τις 30/11/2019 η προθεσμία μεταφοράς των εταιρειών των οποίων το γενικό εμπορικό μητρώο τηρείται στα επιμελητήρια και στις περιφέρειες της χώρας.

– Παρατείνεται έως τις 31/12/2019 η προθεσμία για τη δήλωση του διακριτικού τίτλου των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή