ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η απόφαση για τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου για χρέη στην εφορία

Υπεγράφη η απόφαση για τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου για χρέη στην εφορία

Υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή η απόφαση που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού για όσους έχουν χρέη στην εφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή της αίτησης θα καθυστερήσει καθώς οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος. Υπολογίζεται ότι η ενεργοποίηση του ακατάσχετου ορίου θα γίνει στα τέλη του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο  πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) Εχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ου η κατάσχεση προς τη φορολογική διοίκηση, καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών.

β) Εχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης.

γ) Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση  για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Παράδειγμα:

1. Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ το μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα ανέλθει στις 2.550 ευρώ (850 x 3). Οσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην έκτη δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φθάνει τις 3.230 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10 δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στις 3.825 ευρώ.

2. Στην περίπτωση που κάποιος εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 5.000 ευρώ. Το χρέος του θα αποπληρωθεί σε 120 δόσεις καταβάλλοντας κάθε μήνα 42 ευρώ. Ο ανωτέρω φορολογούμενος, του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία, δεν θα δει καμία διαφορά. Εφόσον έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει ποσό έως 1.250 ευρώ το μήνα. Ο λογαριασμός μάλιστα θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.