ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Η νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει ανάπτυξη άνω του 3% για χρόνια

JP Morgan: Η νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει ανάπτυξη άνω του 3% για χρόνια

Τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να επιτύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία μέσω ενός σχεδίου που θα εστιάζει περισσότερο στην ανάπτυξη και λιγότερο στη δημοσιονομική πειθαρχία, επισημαίνει σε ανάλυσή της η JP Morgan.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ευκαιρία να καταλήξει σε συμφωνία με τη νέα Κομισιόν, συμφωνία που θα οδηγήσει σε κάποια δημοσιονομική χαλάρωση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, εφόσον αυτή επιτευχθεί υπό το πλαίσιο παράλληλης εφαρμογής αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Διατηρούμε την άποψή μας ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα, με δεδομένη την πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα ατζέντα της, να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μία οικονομία που διαθέτει σημαντικό χώρο να αναπτυχθεί με βιώσιμο ρυθμό άνω του 3% για αρκετά χρόνια», σημειώνει στην ανάλυσή της η JP Morgan.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σημειώνεται ότι «βραχυπρόθεσμα, το πρώτο σημαντικό εμπόδιο για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η κατάρτιση μιας δημοσιονομικής στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει την ‘’τρύπα” που προκαλούν οι προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να ενισχύσει τα ποσοστά του».

Η JP Morgan αναφέρεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για μείωση των φόρων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι το βάρος αυτού για την ελληνική οικονομία τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα είναι ήπιο χάρη στην ελάφρυνση που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.