Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,9% μέσω του νέου 7ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,9% μέσω του νέου 7ετούς ομολόγου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έσπευσε τελικά χθες να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους στις αγορές προχωρώντας στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, ώστε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,9%, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2018, η έκδοση 7ετούς ομολόγου είχε διατεθεί με επιτόκιο 3,5%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση της έκδοσης, που ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026, διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%.

Οπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει πετύχει ποτέ η Ελλάδα σε έκδοση ομολόγου σε ευρώ.

Οι προσφορές, εξάλλου, ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει οτι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές.

Αυτό, όμως, που ενδιέφερε και ικανοποίησε περισσότερο τον ΟΔΔΗΧ, του οποίου προΐσταται ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημήτρης Τσάκωνας, είναι η σύνθεση των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στον τίτλο. Οι μακροπρόθεσμοι ή τελικοί επενδυτές, το «πραγματικό χρήμα» όπως ονομάζονται, πλειοψήφησαν, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να αντιπροσωπεύουν το 55% της τελικής κατανομής των τίτλων. Ακολούθησαν οι τράπεζες με 20% και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) με 10%. Οσον αφορά την προέλευση, το 33% ήταν βρετανικά κεφάλαια, το 16% ελληνικά, το 12% γαλλικά, το 11% σκανδιναβικά, το 9% γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά, το 6% ιταλικά, το 4% από την Ιβηρική, άλλο 4% από τις ΗΠΑ, 2% από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και 2% από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

«Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας» χαρακτήρισε την έκδοση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίροντας τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών «για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο ρεκόρ του 1,9%».

Ο ΟΔΔΗΧ είχε προετοιμαστεί για την έκδοση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αλλά η απόφαση για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών απομάκρυνε την πρωτοβουλία προκειμένου να μην υπάρξει πολιτική εμπλοκή. Πάντως, η άποψη του οργανισμού, όπως και των αναλυτών, ήταν ότι η έκδοση έπρεπε να προχωρήσει εντός του Ιουλίου, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική που είχε δημιουργηθεί στις αγορές, τόσο λόγω των διεθνών συνθηκών, εν αναμονή μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα.

Με τη χθεσινή έκδοση υπερκαλύφθηκε ο ετήσιος εκδοτικός στόχος του ΟΔΔΗΧ για 7 δισ. ευρώ, καθώς είχαν προηγηθεί δύο ακόμα εκδόσεις, ενός 5ετούς τίτλου τον Ιανουάριο και ενός 10ετούς τον Μάρτιο, από τις οποίες είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή