ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eβαλντ Νοβότνι: Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια πολιτική απόφαση

evalnt-novotni-i-entaxi-tis-elladas-sto-eyro-itan-mia-politiki-apofasi-2330469

Τη θέση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και πως η συζητούμενη στο παρελθόν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνη», διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε τότε όλες τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση», τόνισε ο Εβαλντ Νοβότνι απαντώντας στο ερώτημα εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Ταυτόχρονα επισήμανε πως «από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν κατόπιν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, «ένα από τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που έφερε το ευρώ, φυσικά και μπορούν να ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να προκύψουν κατόπιν υπερβολικά πολλές επενδύσεις ή υπερεπενδύσεις ή κρατικές δαπάνες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, για τον λόγο αυτό η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό σημείο».

Ο Εβαλντ Νοβότνι τόνισε πως μετά την κρίση στην Ελλάδα έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ωστόσο κατά την άποψή του «τίποτε δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει η πρόθεση των επιτόπου πολιτικών να συνεργαστούν».